In 2019 zal de energierekening verder stijgen. Economen van de ABN Amro Bank hebben dat voorspeld. Een gemiddeld huishouden krijgt daardoor dus een hogere rekening voor de kiezen. Dit komt voornamelijk door hogere belastingen. Nu is ook bekend geworden dat de kosten van essentiële grondstoffen omhoog zullen gaan en dat heeft direct invloed op de hoogte van de energierekening.

Gas en kolen zijn namelijk flink gestegen in de afgelopen periode. Dit heeft impact op de energiesector, omdat veel elektriciteitscentrales veelvuldig gebruik maken van deze grondstoffen. Het blijkt dat de groothandelsprijs voor elektriciteit momenteel 63 euro per MWh is. In februari 2018 was dit nog 37 euro. Een stijging dus van ruim 70%.

Alle redenen voor de prijsstijgingen

De stijging van de energieprijzen heeft diverse oorzaken. Hieronder een overzicht:

  • België heeft verouderde kernreactoren die zijn uitgevallen en hebben groot onderhoud nodig. Hierdoor is de vraag uit België enorm toegenomen. Dit wordt geleverd door de omringende landen. Door de grotere vraag stijgen de prijzen.
  • De extreem warme zomer van 2018 betekende een significante stijging van de energiebehoefte. Denk hierbij stroomverbruikers zoals airco’s en koelingen.
  • Het tarief van CO2-emissierechten zijn fors omhoog gegaan. Wanneer gas en kolen gestookt worden (bijvoorbeeld in energiecentrales) wordt meer CO2 geproduceerd en die rekening moeten energiebedrijven betalen.
  • De economie draait op volle toeren. Hierdoor wordt de vraag naar energie groter en dat heeft negatieve invloed op de prijs.

Vereniging Eigen Huis heeft een berekening gemaakt over de verwachte prijsstijging. Naar verwachting gaat een gemiddeld huishouden in 2019 circa 150 euro meer betalen over een heel jaar. De prijswisselingen in het najaar kunnen nog zorgen voor een correctie.

Bezuinigen loont

Energie is één van de grootste kostenposten voor zowel bedrijven en particulieren. Nu de prijzen omhoog gaan is het extra waardevol om te kijken naar kostenbesparingen voor de lange termijn. Het HIER klimaatbureau geeft de tip om oude verlichting te vervangen. Hiermee bespaart een gemiddeld huishouden maar liefst 133 euro per jaar.

Aerts Lighting, specialist in verlichting voor bedrijfspand en woonhuis, helpt ondernemers en consumenten bij dit vraagstuk. Allereerst is het verstandig om over te stappen op LED verlichting. Gloeilampen en halogeen lampen verdwijnen namelijk uit de winkelschappen. De grootste besparing wordt behaald in de ruimtes die het vaakst worden gebruikt en op plaatsen waar meerdere lampen branden. Denk hierbij aan plafonnieres, meerdere spots (bijvoorbeeld in de keuken), tuinverlichting of serre verlichting. Ook de lampen in de woonkamer zijn vaak de grootverbruikers.