Na een lange dag waarop je veel op je benen hebt gestaan kun je bij het thuiskomen soms nogal vermoeide benen hebben. Dit kan komen door verschillende dingen en kan erg vervelend zijn. Hierbij is het ene probleem makkelijker is op te lossen dan de ander. Naast de meest voordehand liggende oorzaak, namelijk veel sporten zijn er nog wat andere oorzaken.

Lange periodes staan

Na een lange dag kunnen je benen door veel te hebben gestaan erg vermoeid aanvoelen. Als je werk hebt waarbij je veel op je benen staat is het dan ook verstandig om goed naar je lichaam te luisteren. Als je lange periodes achter elkaar staat verslechterd te bloedsomloop in je benen. Door het zuurstof tekort in het bloed wat in je benen zit kost het je beenspieren veel kracht om via de aderen het bloed richting je hart te krijgen. Dit komt doordat de zwaartekracht ervoor zorgt dat het bloed naar beneden wordt geduwd. Als je dus veel staat kost dit veel energie voor je benen en kunnen ze na een lange dag vermoeid aanvoelen. 

Het hebben van een voetafwijking

Een voetafwijking is misschien niet het eerste waar je aan denkt als het gaat over vermoeide benen, maar het kan zeker een oorzaak zijn van het hebben van vermoeide benen. Overpronatie is een voetafwijking waarbij je voet tijdens het lopen zich niet gelijkmatig afwikkelt zoals het hoort. Dit zorgt ervoor dat je gewicht meer op de buitenkant van je voet leunt en dan bij het omhoog tillen van je voet pas naar de binnenkant van je voet komt. Dit vergt veel meer energie dan normaal lopen en het kan op de lange termijn zorgen voor vervelende klachten. Het is daarom belangrijk dat je je op tijd laat helpen als je hier problemen mee hebt.