De tafelzaag bestaat al heel lang en wordt door menig klusser gebruikt tijdens het werken. Niet alleen zie je de tafelcirkelzaag bij houtverwerkingsbedrijven, maar ook bij doe-het-zelvers aan huis. Kortom! De tijden zijn de afgelopen jaren flink veranderd. Dit geldt ook voor de tafelzagen zelf, want er zijn een aantal mooie functies bedacht om toe te passen voor een tafelzaagmachine. Drie van deze uitvindingen die de afgelopen tijd zijn bedacht worden in dit blogbericht behandeld. De kans is groot dat deze uitvindingen binnen nu en vijf jaar standaard in deze machines worden toegevoegd. Laten we snel beginnen met de eerste uitvinding!

1. Automatische zaagstop

Je kent de gruwelijke verhalen wel. Klussers die even niet opletten of in alle frustratie snel hun werk willen afmaken en dan……… auw! Ze zagen per ongeluk hun vinger eraf. Het klinkt als een horror verhaal, maar het gebeurt toch degelijk! Elk jaar zijn er weer een aantal ongelukkige klussers die dit is overkomen. Gelukkig kwam Steve Gass met een uitvinding die kan worden benoemd als de Sawstop. Dit cirkelzaagblad kan door een elektrische puls van je hand direct wegslaan in de zaagtafel. Dit gaat zo snel dat je vinger nog geen schrammetje eraan overhoudt. Een uitvinding die veel pijn en leed kan voorkomen ieder jaar.

2. Afkortmogelijkheid

Een leuke uitvinding die je ook niet vaak terugziet is de afkortmogelijkheid. In bijna alle gevallen moet je het materiaal naar het zaagblad toe bewegen. Toch zijn er zaagmachines die een beweegbaar zaagblad hebben. Dit zaagblad kan ook van voor en naar achteren bewegen. Hiermee kun je de plank vastzetten om vervolgens het zaagblad er doorheen te trekken. Hiermee heb je volledige controle tijdens het zagen. Bosch is zo’n merk die hier een tafelzaag voor ontwikkeld heeft. De prijzen van deze machines met zo’n uitvinding liggen wel een stuk hoger!

3. Ingebouwde meetlat

DeWalt is een merk die een handige tafelzaag voor op de bouw heeft ontwikkeld. De uitschuifbare geleider kan direct worden gebruikt als meetlat. Nu is het vaak een probleem dat de uitschuifbare geleider niet aal beide kanten gelijk uitschuift. Door ingebouwde radertjes die aan de voor en achterzijde met elkaar in contact staan is dit verledentijd. Nu kan deze uitschuifbare geleider tegelijk als meetlat worden gebruikt. Handig om in een hoog tempo verschillende lengtes af te zagen.