In Nederland is het verplicht om een autoverzekering af te sluiten wanneer je auto wilt rijden. Op het gebied van autoverzekeringen is er erg veel mogelijk en zijn velen door de hoge bomen het bos niet meer. Daarnaast betalen veel mensen onterecht te veel geld en zijn er een aantal manieren om dit anders te doen. Om onze lezers hierbij te helpen, hebben we 5 tips op een rij gezet.

Tip 1; Kies de juiste soort dekking

Op het moment dat je een auto wilt verzekeren, zijn er erg veel mogelijkheden. Het is daarom van belang dat je goed nadenkt over waarvoor je verzekerd wilt zijn. Zet op een rijtje wat je verwacht dat er zal gebeuren. Ben je altijd zuinig op je auto en heb je nog nooit schade aan je auto gereden? Neem dan in overweging om een meer basisverzekering af te sluiten. Een WA-verzekering is in deze situatie een erg sterke optie. Ben je daarentegen wat onhandiger en heb je een net nieuwe auto waarbij je weinig risico wilt lopen? Kijk dan of een all-risk verzekering iets voor jou is.

Tip 2; Kies bewust voor een bedrag qua eigen risico

Wanneer je een autoverzekering afsluit, heb je te maken met een eigen risico bedrag. In de meeste gevallen ligt dit bedrag tussen de 130 en 150 euro. Echter, het is mogelijk om een hoger of lager eigen risico bedrag aan te houden. Door een ander bedrag aan eigen risico aan te geven, zal je een andere prijs qua premie krijgen.

Tip 3; Bekijk het effect van schadevrije jaren

De schadevrije jaren hebben een groot effect op de premie op de die betaald moet worden. Mocht je voor het eerst een auto willen verzekeren en van plan zijn om lang bij één verzeker maatschappij te blijven, dan is het sterk aan te raden naar hoe zij de schadevrije jaren hebben opgebouwd. Kijk of de keuze zowel voor de lange, als korte termijn gunstig is.

Tip 4; Denk na of je inzittende meeverzekerd

Wanneer je een verzekering afsluit heb je de keuze om inzittenden wel of niet mee te verzekeren. Op dit gebied zijn er meerdere opties. Kijk hier goed naar voordat je definitief een verzekering afsluit. Dit heeft zowel effect op het risico, als op de premie. Het is hierbij wel handig om te weten dat je met een standaard WA-verzekering ook medepassagiers meeverzekerd. Het verschil zit hem voornamelijk in dat je bij alleen een WA-verzekering de passagiers niet zijn verzekerd wanneer er een schuldige kan worden vastgesteld.

Tip 5; bereken je autoverzekering

Naast de hierboven genoemde tips is het van belang dat je goed kijkt naar waar je het minst betaald voor een zo gunstig mogelijke verzekering. Een autoverzekering berekenen is hierbij een sterke optie. Zo kun je op veel sites snel de autoverzekering bereken en weet je waar je aan toe bent. Daarnaast krijg je bij de meeste rekenprogramma’s ook één of meerdere autoverzekeringen voorgesteld. Dit maakt het zowel makkelijk om te vergelijken, als om af te sluiten.