Er zijn een hoop verschillende werkzaamheden die komen kijken bij boekhouden. Zo zal je naast het bijhouden van de financiële administratie als boekhouder ook advies aan bedrijven moeten geven. Aan de hand van deze adviezen op financieel vlak zullen bedrijven hun werkzaamheden kunnen verbeteren. Zo kunnen bedrijven mogelijk meer geld verdienen of door iets aan te passen meer geld overhouden.

De financieel administratieve werkzaamheden

Een boekhouders houd zich allereerst voornamelijk bezig met de financiële administratie van een bedrijf. Alle administratie word bijgehouden door een boekhouder. Dit houd in dat een boekhouder alle financiële transacties bijhoudt. Daarnaast zal een boekhouder ook alle financiële transacties inboeken en nauwkeurig controleren. Een manier om deze werkzaamheden zelf uit te kunnen voeren is het volgen van een pdb opleiding. Op deze MBO opleiding zal je leren hoe je de administratie van een bedrijf bij kunt houden. Een voordeel van deze opleiding is dat je na negen maanden klaar kunt zijn. Zo kun je jezelf een hoop kosten voor een boekhouder besparen.

Een boekhouder kan vacatures opstellen 

Er zijn veel ondernemers die zelf vacatures opstellen en opsturen. Dit kost veel tijd en deze tijd kun je beter besteden. Dit is gewoon mogelijk, factureren is namelijk een werkzaamheid die veel boekhouders ook uit kunnen en willen voeren. Dit is fijn, want zo hoef je als ondernemer zelf niet achter alle rekeningen aan. Daarnaast scheelt het je een hoop tijd die je beter kunt besteden in andere werkzaamheden. 

Boekhouders kunnen adviezen opstellen

Boekhouders zijn goed geschool voordat zij de werkzaamheden omtrent het boekhouden uit kunnen voeren. Hierdoor zijn boekhouders op de hoogte van alle regels en wetgevingen op financieel vlak. ook weet een boekhouder wanneer het voor jou als ondernemer verstandig is om geld te investeren. Daarnaast weet een boekhouder ook voor welke aftrekposten jouw onderneming in aanmerking komt. Ook kent een boekhouder handige manieren om zo min mogelijk belasting te betalen.

De btw-aangifte 

Een boekhouder kan naast alle benoemde werkzaamheden ook de btw-aangifte opstellen. Het berekenen van de btw-aaangifte is makkelijk als je het kunt, maar als je niet weet hoe dit moet is het lastig. Indien dit aan de orde is, is verstandig om ook deze werkzaamheden uit te besteden aan een boekhouder.

De belasting aangifte 

De aangifte van inkomstenbelasting is een stuk lastig dan de aangifte van de btw. Als je de btw-aangifte net of niet onder de knie hebt is het verstandig om deze werkzaamheden uit te besteden. Dit scheelt je in dit geval een hoop tijd. Aan het einde van het jaar zul je enkel wel alle stukken aan moeten leveren, maar hier hebben boekhouders vaak een handig lijstje voor.

Het opstellen van een balans, jaarrekening, winst- en verliesrekening 

Tot slot kun je aan het einde van het jaar door je boekhouder laten berekenen hoeveel winst of verlies je onderneming heeft gemaakt. Dit is fijn, want zo krijg je een goed financieel beeld van de prestaties van je onderneming. Alle informatie omtrent omzet, balans, winst en verlies is terug te vinden in een jaarrekening. Zo kun je aan het einde van het jaar nieuwe reële doelen stellen voor het volgende jaar.