Een spiraal plaatsen is tegenwoordig een erg populaire manier om een onvoorziene zwangerschap tegen te gaan. Dit heeft alles te maken met het feit dat een spiraaltje uiterst betrouwbaar is. De kans op een zwangerschap bedraagt na een spiraal plaatsen dan ook nog maar 0,2 procent. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat vrouwen die een spiraal dragen zich veel minder zorgen hoeven te maken over hun anticonceptie. U kunt immers niet vergeten om de pil te nemen en ook een gescheurde condoom hoeft niet meteen het einde van de wereld te betekenen. Wilt u ook graag een spiraal laten plaatsen? Maak dan snel een afspraak met een gynaecoloog!

             De voordelen van een spiraal plaatsen

Een spiraal laten plaatsen zorgt er voor dat u kunt rekenen op verschillende interessante voordelen. In eerste instantie is er het feit dat een spiraal erg betrouwbaar is. Gemiddeld worden slechts 2 op de 1.000 vrouwen die gedurende ten minste één jaar een spiraal gebruiken toch zwanger. Dit staat gelijk aan een percentage van amper 0,2 procent. Een bijkomend voordeel is terug te vinden in het feit dat u eigenlijk nauwelijks aan uw anticonceptie hoeft te denken. Wilt u op een zeker ogenblik toch graag zwanger worden? Dan is het spiraaltje verwijderen meteen mogelijk. Dit gebeurt doorgaans zonder dat u daar last of pijn van zult ondervinden.

 

Heel wat vrouwen die een spiraaltje laten plaatsen stellen ook vast dat de menstruatie vaak minder pijnlijk verloopt. Ook de hoeveelheid aan bloedverlies is vaak veel beperkter. Bij sommige vrouwen is er zelfs sprake van het volledig verdwijnen van de menstruatie. Tot slot geldt voor verschillende anticonceptiemiddelen dat het risico op trombose toeneemt. Dit geldt niet voor een spiraaltje. Ook een mogelijk aanzienlijk risico op hart- en vaatziekten is bij een spiraal plaatsen niet aan de orde.

             Met welke nadelen moet u rekening houden?

Ondanks de vele voordelen die zijn verbonden aan een spiraal plaatsen is er ook sprake van enkele nadelen waar u rekening mee zult willen houden. De meeste nadelen laten zich voelen tijdens de eerste drie à zes maanden volgend op het laten plaatsen van het spiraaltje. Tijdens deze periode kunt u dan ook last hebben van acne, hoofdpijn evenals duizeligheid en / of gezwollen borsten. Dit is het gevolg van het feit dat uw lichaam nog moet wennen aan de lage dosis ‘progestageen’ welke door het spiraaltje wordt afgegeven. Mede omwille van deze reden is het ook mogelijk dat u tijdens de eerste drie maanden onregelmatig bloedverlies heeft.

 

Een niet onbelangrijk nadeel dat een spiraal plaatsen met zich meebrengt is terug te vinden in het feit dat u niet zelf uw menstruatie kunt regelen. Bij verschillende andere vormen van anticonceptie is dit wel mogelijk. Daarnaast is het ook zo dat de hormoonspiraal geen bescherming biedt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Gaat u vrijen met een nieuwe partner? Dan wordt het dus sterk aangeraden om een condoom te gebruiken. Kunt u met deze mogelijke nadelen van een spiraal leven? Dan is er eigenlijk geen enkele reden meer om er niet voor te kiezen om van deze vorm van anticonceptie gebruik te maken.