Van de tuin kun je met een aantal aanpassingen iets veel leukers maken. Als je jouw tuin een upgrade wilt geven, dan is het slim om vooraf een plan van aanpak te maken. Denk na over wat er mooi kan staan in jouw tuin en kijk hoe realistisch het financieel gezien is om dat te realiseren. Een manier om je tuin voor een niet al te groot bedrag een upgrade te geven, is door er een vijver in te plaatsen.

Met een vijver breng je meer sfeer in de tuin

Een reden waarom je voor een vijver zou moeten kiezen, is omdat een vijver een betere sfeer in de tuin tot stand laat komen. Vooral wanneer je vijver goed in het zicht zet en zorgt voor een goede vijververlichting. De vijver valt dan vanaf elke plek in de tuin op. Overigens is het voor de sfeer in de tuin wel belangrijk dat je de vijver goed onderhoudt. Het laatste waar je op zit te wachten is dat de vijver gaat stinken.

Een vijver netjes houden

Als je een vijver netjes wilt houden, zijn er een aantal hulpmiddelen die je daarvoor kunt aanschaffen. Iets wat zeker niet mag ontbreken in je vijver, is een vijverfilter. Met een vijverfilter kun je de vijver met weinig handelingen reinigen. De filter zorgt ervoor dat het water helderder blijft en minder snel gaat stinken. Wel is het belangrijk dat je filter zelf goed onderhoudt. Hoe dit moet gebeuren, hangt voornamelijk af van de filter. 

Om goed gebruik te kunnen maken van de vijverfilter, is het belangrijk dat je zorgt voor een goede vijverpomp. Let bij het kopen van een vijverpomp goed op de capaciteit en de opvoerhoogte. De vijverpomp dient namelijk goed aan te sluiten bij de vijverfilter. 

Een biologisch evenwicht

Een ander voordeel van een vijver in de tuin is dat het zorgt voor een biologisch evenwicht in de gehele tuin. Zo trekt een vijver beestjes aan die naast mooi zijn om te zien, ook nuttige kunnen zijn voor de tuin. Zo drinken onder andere bijen het water dat in de vijver ligt.

Om ervoor te zorgen dat er een biologisch evenwicht tot stand komt in de vijver, is het wel belangrijk dat je zelf de juiste planten en vissen aanbrengt in de vijver. Na verloop van tijd komen er vanzelf andere diertjes zoals kikkers en padden. 

Hoe ga jij de vijver aanleggen?

Als je een vijver in de tuin wilt aanleggen, dan kun je kiezen voor folie, maar ook voor een bak. Wat de beste optie is, is onder andere afhankelijk van het gewenste formaat. Indien je een zeer grote vijver wilt, dan kun je het beste kiezen voor vijverfolie. Als je maar een erg klein vijvertje wilt, dan is een bak een prettige optie. Het nadeel van een bak is wel dat je de ondergrond precies passend moet maken. Het nadeel van vijverfolie is dat het best veel werk kan zijn om het goed aan te brengen.