Wanneer je een auto aan wilt schaffen, maar deze niet helemaal kunt betalen, kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een autolening. Zo kunnen zij vast auto rijden ondanks dat zij het geld momenteel niet hebben liggen. Het afsluiten van een lening kan ook een andere achterliggende reden hebben. In dit artikel worden er voor- en nadelen benoemd van het afsluiten van een lening voor de aanschaf van een auto.

Het principe van een autolening

Door een autolening af te sluiten maak je het voor jezelf mogelijk om auto te rijden. Dankzij de lening krijg je namelijk de benodigde financiële middelen die je nodig hebt om een auto te kunnen financieren. Daarnaast maken sommige mensen ook gebruik van een autoverzekering wanneer ze wel voldoende financiële middelen hebben, maar niet alles in één keer uit willen geven.

Een voordeel van een autofinanciering

Een autofinanciering is een lening voor je auto, maar hierbij ben je wel direct echt eigenaar van de auto. Dit is een groot voordeel ten opzichte van een leaseauto. Bij een leaseauto ben je namelijk niet de officiële eigenaar van de auto. De partij die de auto als private lease aan jou aanbiedt, is namelijk gewoon de eigenaar van de auto. Bij een lening ontvang je geld om de auto te kopen waarna het voertuig van jou is en blijft als je de lening afbetaald. In dit geval ben je dus wel de rechtmatige eigenaar van de auto.

Je betaalt rente over een lening

Wanneer je een geldbedrag gaat lenen, dien je hierover helaas wel rente te betalen. Dit betekent dat je meer geld kwijt zult zijn dan dat je zult krijgen. Het kost geld om geld te lenen, dit geldt ook voor een autolening. Hierdoor kun je beter sparen tot je voldoende geld bij elkaar hebt. Zo kun je het ook kopen, maar dan voor minder geld.

Je zit vast aan een lening

Een ander nadelig punt wat je zult ervaren bij het afsluiten aan een lening is dat je er aan vast zit. Als je iets koopt zonder lening kun je stoppen met het gebruik, maar dan hoef je ook niet te betalen. Ook ben je na een eenmalige betaling vanaf. Voor een lening werkt dit ander. Je moet namelijk maandelijks betalen voor iets. Dit zijn kosten waar je aan vast zit die iedere maand weer terugkomen. Veel mensen ervaren dit als vervelend en kopen mede hierom liever een product met eigen geld.

Het krijgen van een negatieve bkr-registratie

Een ander nadeel wat je mogelijk kunt ervaren bij een autofinanciering is een negatieve BKR-registratie. Dit is namelijk mogelijk vanaf leningen boven de tweehonderdvijftig euro, dit zal een autolening wel zijn. Je krijgt niet direct een negatieve BKR-registratie afsluit, maar als je een lening niet voldoet kan dit een gevolg zijn. Op het moment dat je de lening niet voldoet loop je wel het risico om een negatieve BKR-registratie. En dit kan in de toekomst vervelende situaties opleveren.