Kerstkaarten in vroeger tijden

Ieder jaar weer worden er voor de kerst over de hele wereld kerstkaarten gestuurd naar familie, vrienden en zakenrelaties. Lang geleden, toen er nog geen internet bestond, stuurde iedereen elkaar een kerstkaart over de post. Postbezorgers draaiden overuren tijdens de decembermaand want naast de gewone post moesten er nog extra een enorme hoeveelheid kerstkaarten worden verstuurd. Vandaar dat veel mensen ruim op tijd hun kerstkaarten versturen om ervoor te zorgen dat de kaarten voor en niet na de kerst aankomen. Daarnaast is er natuurlijk altijd de mogelijk om een kaartje te sturen met de beste wensen voor het nieuwe jaar.

Digitale kerstkaart

Sinds de opkomst van internet en Social media platforms zoals Facebook, Instragram en WhatsApp, zie je dat veel mensen ook digitale kerstkaarten zijn gaan versturen. In veel gevallen worden er zelfs in plaats van echte kerstkaarten digitale kaarten verstuurd. En omdat de mogelijkheden zo goed als onbegrensd zijn, zie je de meest originele kerstboodschappen voorbijkomen. In het begin werden er vooral digitale kaarten verstuurd, al dan niet in de vorm van een foto met degene die de kaart verstuurde erop afgebeeld. Maar tegenwoordig zie je ook veel videoboodschappen of filmpjes gebruikt worden als kerstkaart, met geluid en al. En dan zijn er weer mensen die de kerstboodschap openbaar op hun tijdlijn plaatsen voor al hun Facebook vrienden, anderen sturen de kerstboodschap via een personal message (pm) naar hun vrienden. Het voordeel van het versturen van een digitale kerstkaart die je voor al je vrienden op de tijdlijn van Facebook plaatst is, dat je maar een keer tijd hoeft te investeren in het online maken van een leuke kaart, die je dan met een druk op de knop naar al je contacten kunt sturen. Toegegeven, het is wat onpersoonlijk, maar het scheelt wel tijd en geld. Als je namelijk aan heel veel mensen een kerstkaart via de post stuurt, ben je toch best wel wat geld kwijt aan mooie kerstkaarten en decemberzegels. Dat probleem heb je dus niet bij een digitale kerstkaart, bovendien kun je dus een digitaal ook een leuke videoboodschap versturen aan je vrienden en familie.

Zakenrelaties onderhouden tijdens de kerst

Maar zakenrelaties geven elkaar eerder originele relatiegeschenken met de kerst dan alleen maar een kaartje. Ze willen dan toch iets extra’s doen voor die goede klant of bevriende zakenrelatie. Dus heeft de post het naast het versturen van kerstkaarten ook nog eens extra druk door al die relatiegeschenken en kerstpakketten die rond de kerst verstuurd moeten worden.