Er kunnen verschillende redenen zijn om een auto uit het buitenland te importeren. Het kan zijn dat je een unieke auto vindt in het buitenland, die hier in Nederland niet rondrijdt of een auto is zo goedkoop, dat de prijs inclusief de kosten voor het importeren nog steeds de moeite waard is om naar Nederland te laten komen. Wel is het zo dat een dergelijke auto meestal op internet gevonden wordt en dat je niet direct naar betreffende auto kunt gaan om hem te bekijken. Een vereiste is dus dat je voor jezelf goed vaststelt dat de auto het waard is om te importeren. Wanneer je de auto dan daadwerkelijk gekocht hebt is het tijd om alles te regelen met betrekking tot de import.

Auto invoeren

Hoe je de auto importeert is afhankelijk van waar je de auto importeert. Koop je een auto in bijvoorbeeld de Verenigde Staten of Canada, dan moet je best veel regelen voor het verschepen van de auto. Wanneer je de auto uit Europa importeert dan is het goed mogelijk om de auto zelf op te halen. Je kunt ook een specialistisch bedrijf inhuren, die voor klanten auto’s importeert. Zij weten hoe het hele proces rond het importeren van een auto werkt, inclusief het hele papierwerk, zodat je er zelf geen omkijken naar hebt. Wanneer je de auto zelf haalt, houd er dan rekening mee om een tijdelijke ontheffing aan te vragen, want het is verboden om als Nederlander in een auto te rijden die op een buitenlands kenteken staat.

RDW

Wanneer de auto in Nederland is gearriveerd, dan moet hij langs de RDW om gekeurd te worden. Wanneer een Europese auto nog een geldige APK heeft, kun je de RDW vragen om deze APK over te nemen. Je bent verplicht om het buitenlandse kenteken bij de RDW in te leveren. De RDW gaat de auto dan keuren en bepalen of hij geschikt is voor de Nederlandse weg. Is dit het geval, dan is de auto goedgekeurd en kun je naar de belastingdienst om zaken te regelen.

Belastingdienst

Bij de belastingdienst moet je enkele financiële zaken regelen zoals de BPM en de BTW. Als de auto uit een Europees land komt, is deze vrijgesteld van invoerrechten. Als de belastingdienst ook akkoord is, krijg je binnen enkele dagen je nieuwe kentekenbewijs thuisgestuurd en kun je nummerplaten laten maken.

Ook interesse in een auto invoeren? Zet alle feiten en bijkomende aandachtspunten op een rijtje. Als je slim bent, laat je jouw auto invoeren door een professional. Zo weet je zeker dat er niets wordt vergeten, alles goed gebeurt en haal je zo veel mogelijk voordeel uit jouw import.