Je bent misschien wel van plan om je tuin aan te pakken. Een obstakel is de boomstronk die er staat. Er komt een groot aantal dingen kijken bij de verwijdering hiervan. Een boomstronk kan niet alleen in de weg staan bij het maken van een pad, maar ook bij bijvoorbeeld de plaatsing van een schutting, schuur of tuinhuis. Wanneer je ervoor kiest om zelf de boomstronk handmatig uit te graven, ben je nog wel even een tijd bezig. Naast dit tijdrovende karwei kost het ook verschrikkelijk veel energie. In dit artikel staat alles wat je moet weten over de verwijdering van deze, soms wel diepgewortelde, boomstronken op een rij.

Redenen

Allereerst zijn er verschillende redenen waarom jij van de boomstronk in je tuin af zou moeten. Het kan zijn dat je bij de plaatsing van bijvoorbeeld een tuinhuis last hebt van de boomstronk en deze dus zal moeten verwijderen. Ook kan de mogelijkheid bestaan doordat je van plan bent om een pad aan te leggen. In dit geval bestraat je een deel van je tuin en hier kunnen uiteraard geen stronken of wortels bij komen kijken. Binnen de kortste keren zal je namelijk last hebben van scheefgroeiende tegels of wortels die door tegels heen komen. Ook kan een reden tot verwijdering van een boomstronk de stank of de hoeveelheid ongedierte zijn. Wanneer een boomstronk gaat rotten trekt het vaak ongedierte aan en komt er een verschrikkelijke stank van af. Wanneer jouw tuin niet de grootste is en je rekening moet houden met buren is dit in ieder geval iets wat je niet kunt gebruiken. Genoeg reden dus om hem zo spoedig mogelijk te verwijderen.

Verwijdering

Uiteraard bestaan er verschillende mogelijkheden om een boomstronk te verwijderen. Er is al eerder genoemd dat je ervoor kunt kiezen om zelf, handmatig de boomstronk uit te graven. Dit is, ook zoals gezegd, een tijdrovend en zwaar karwei. Het inschakelen van een bedrijf is in dit soort gevallen dus misschien een betere optie. Mensen die zijn opgeleid om dit te doen, doen dit waarschijnlijk ook in een betrekkelijk korte tijd. Prijzen en tijden hangen af van de grootte en bereikbaarheid van de boomstronk. Mocht jouw boomstronk bijvoorbeeld makkelijk verwijderd kunnen worden met een stobbenfrees, dan zullen de kosten relatief meevallen en zit je ook niet met overig onderhoud of iets dergelijks. Bij moeilijkere gevallen loopt de verwijdering soms uit tot uitgraving. Dit is een iets tijdrovender en duurdere oplossing. Wel ben je bij een bedrijf binnen no time van de boomstronk af die bepaalde zaken bij jou belemmert!