Na verloop van jaren is onderhoud aan je woning een echte noodzaak. De gevel is verouderd, de kozijnen hebben een schilderbeurt nodig en ook in huis kom je losse plinten en andere kleine beschadigingen tegen. Tijd om je woning op te knappen. Maar waar ga je beginnen? In dit artikel geven we je enkele aanzetten voor het opknappen van je woning. Lees rustig verder en doe er je voordeel mee, want achterstallig onderhoud beïnvloedt de woningwaarde nadelig.

Kozijnen schilderen of vervangen

De eerste stap naar het opknappen van je woning, kan het schilderen of vervangen van de kozijnen zijn. Schilderwerk moet je goed bijhouden. Het is immers zonde wanneer het afbladdert en daardoor het hout gaat rotten. Is dat laatste al het geval? Dan kun je een houtrotvuller gebruiken om de kozijnen mee op te vullen. Is het kozijn te ver heen, dan is het raadzaam deze te vervangen. Geen zin in de terugkerende schilderwerkzaamheden? Dan zou je ook kunststof kozijnen kunnen overwegen. Het enige onderhoud aan kunststof, is dat je ze zo nu en dan eens schoon moet maken met een doekje en een sopje. 

Een nieuwe gevel voor een nieuw aangezicht

Wil je jouw woning een nieuw, fris en modern aanzicht geven? Dan is gevelbekleding een prima optie. Gevelbekleding zorgt niet alleen voor een geheel vernieuwde en verfrissende uitstraling, maar werkt ook isolerend. Dat betekent dat het de warmte beter in de woning houdt en tijdens warme zomerdagen beter koel binnen blijft. Er zijn verschillende soorten gevelbekleding. Zo kun je voor hout gaan. Dit zorgt voor een mooie natuurlijke uitstraling en bij gebruik van goed geïmpregneerd hout, heb je er jarenlang plezier van. Het enige nadeel is dat ook dit hout wellicht een schilderbeurt kan gebruiken zo nu en dan. Op zoek naar onderhoudsarme gevelbekleding? Dan is kunststof een prima optie. Het enige onderhoud dat kunststof gevelbekleding nodig heeft, is het schoonmaken met een sopje en doekje. Ook kunststof gaat lang mee, wel 30 jaar. En dankzij de houtgetrouwe look, is het kunststof niet te onderscheiden van hout. 

Het dak controleren

Ook het dak heeft wellicht een opknapbeurt nodig. Controleer daarom de dakpannen. Zeker na een zware storm, kunnen er pannen verschoven zijn of zelfs weggewaaid zijn. Gebroken dakpannen, weggewaaide pannen en scheef liggende dakpannen kunnen voor lekkage zorgen en dat wil je uiteraard voorkomen. Ook het lood bij de schoorsteen kan door een voorjaarsstorm opwaaien of scheuren. Terwijl je op het dak zit, kun je dit meenemen in de controle. Vergeet ook niet de dakgoten mee te nemen bij je schoonmaakactie. Door blad raken de dakgoten verstopt. Vergeet dit dus niet te verwijderen.

Andere kleine klussen in huis

Het schilderwerk, de kozijnen, de gevelbekleding en de dakinspectie zijn de grootste klussen bij het opknappen van je woning. Maar ook in huis kun je het achterstallig onderhoud even nalopen. Vervang de loszittende plinten, verhang de deuren die niet meer soepel open kunnen en voorzie de muur van een nieuw behang of pleisterwerk. Zo kan jouw woning er weer even een aantal jaar tegenaan.