Teakhouten tuinmeubelen zijn niet alleen populair vanwege de natuurlijke, warme houtkleur. Het hoogwaardige hout maakt ze extreem duurzaam en duurzaam. Ze hebben weinig onderhoud nodig en trotseren alle weersomstandigheden. Tuinmeubelen van teakhout, of een loungebank tuin van teak,zijn daarom niet alleen populair in de tuin, maar ook op het balkon. Balkonbezitters hebben vaak geen opslagruimte om hun meubels in de winter op te slaan. Maar wat maakt de meubels zo resistent?

Het geheim van teak

De teakboom komt oorspronkelijk uit Zuid- en Zuidoost-Azië. Het waardevolle hout is een van de belangrijkste exportbossen in Azië. De “Tectona Grandis” is een hoge boom die een hoogte bereikt van 25 – 35 meter. Door de hoge kroon is een bruikbare stamlengte tot wel 25 meter mogelijk, afhankelijk van de grootte. Het geheim zit hem in de samenstelling van het hout. Een teakboom slaat tot 5% van zijn totale gewicht aan rubber op in het weefsel van het buitenste kernhout. Dit veroorzaakt het olieachtige karakter van het hout, waardoor het slijtvast, zuurbestendig en waterafstotend is. Naast het hoge siliciumgehalte zijn de secundaire plantensubstanties “Tectol” en “Tectoquinone”, die voornamelijk in kernhout voorkomen, verantwoordelijk voor de resistentie tegen ongedierte en schimmels.

Niet alle teak is gelijk gemaakt

De opeenstapeling van de relevante ingrediënten in de kern van de boom zorgt voor een interessant effect: zelfs bij teakhouten meubelen van één en dezelfde boom zouden er enorme kwaliteitsverschillen zijn. Maar ook de leeftijd van de boom speelt een doorslaggevende rol. Jong teak, snel gedroogd of hout vanaf de rand en buitenste delen van de stam is veel gevoeliger voor z. B. Schimmelgroei of het gevreesde “kromtrekken”. Hoewel dit hout nog steeds een hoogwaardige houtsoort is voor buitengebruik, heeft het beduidend meer zorg nodig. Het is echter ook veel goedkoper.

De kern van de stam – A-klasse of “Premium Teak”

Dit is het beste teak dat op de markt verkrijgbaar is. Het bestaat uit puur ‘kernhout’, de binnenkant van de stam, en komt uitsluitend uit subtropische groeigebieden waar de teakboom de beste omstandigheden vindt voor zijn groei. De boom moet hier een bepaalde leeftijd hebben bereikt om verwerkt te kunnen worden. Soms is het ook het duurste hout op de markt, wat natuurlijk een aanzienlijk effect heeft op de prijs van de meubelen.

De buitenste kern – B-kwaliteit teak

B-kwaliteit teak is ook een aanbevolen hout voor buitengebruik. Dit hout komt uit de buitenste kern van de boom. Het heeft ook een relatief hoog oliegehalte en een goede sterkte. B-kwaliteit teak is echter niet meer zo resistent als A-kwaliteit hout.

C-Grade – Het hout vanaf de rand van de stam

Hoewel dit hout veel goedkoper is, zal het buitengebruik lang niet overleven zolang A- of B-klasse. Die zowel tientallen jaren weersinvloeden als ongedierte kan overleven.