Professionele kraamzorg

Zo’n nieuw wereldburgertje wat iedereen wil komen bekijken zet het leven flink op z’n kop. Gelukkig is er voor de kraamdagen professionele hulp. Zo kunnen de kersverse ouders toch genieten van de kraamtijd; een tijd die trouwens voorbij vliegt.

Wat doet de kraamzorg?

Beter kun je vragen; wat doet de kraamzorg niet? Dat is korter te beantwoorden. Primair is de kraamzorg voor de zorg voor moeder en baby. Een bevalling is vermoeiend, een baby vraagt speciale zorg. En die speciale zorg moet opgestart worden. De kraamzorg geeft dan ook de tips bij het verzorgen van de baby. Hierin houden de ouders een stukje regie; als je graag borstvoeding wil geven geeft de kraamzorg adviezen, maar als je voor flesvoeding kiest krijg je daarvoor instructies. In een later stadium krijgen ouders de tips van het consultatiebureau. Maar dan is de baby al een hele dreumus, en de moeder uitgerust.

En wat nog meer

Overlappend met de zorg voor moeder en kind is al het huishoudelijke. Hygiëne is belangrijk, een baby is nog niet tegen alles bestand, het huis schoon houden gaat lastig met zoveel bezoek over de vloer. Daarbij is het wel zo leuk en gezellig als al dat kraambezoek koffie en beschuit met muisjes aangeboden krijgt. Het altijd zo rustige huis wordt meer een druk bedrijf. Het is alleen al niet uitzonderlijk als je een was per dag hebt. Een taak van de kraamzorg is het creëren van rust in de stressvolle periode, en daar zijn ze succesvol in.

Al met al nuttig

Na een aantal dagen is het meeste bezoek wezen kijken. Ook zal er bij de ouders een ritme zijn; zo zal ‘s middags even slapen voor moeder en kind een gewoonte zijn. De taak van de kraamzorg zit erop en zal doorgaan naar een ander adres waar een baby geboren is.