Gefeliciteerd, je hebt ontdekt dat je zwanger bent! Een mooie en emotionele periode breekt aan. Je komt terecht in het eerste trimester van je zwangerschap. Wat moet je weten over deze periode?

Wat gebeurt er met je baby?

De eerste 12 weken van je zwangerschap wordt het eerste trimester genoemd. Het kan zijn dat je pas aan het einde van dit trimester je zwangerschap ontdekt. Of misschien ben je er juist wel heel vroeg bij. Hoe dan ook, in deze fase van je zwangerschap gebeurt enorm veel. De bevruchte eicel groeit uit tot een foetus waar alle belangrijke organen al op hun plaats zitten. De eerste functionerende onderdelen zijn het hartje en de bloedsomloop. Ook de basis van de hersenen en ruggengraat worden gevormd. Zelfs handjes en voetjes krijgen al een beetje vorm. Ook organen beginnen in de loop van deze 12 weken te functioneren. Je baby leert steeds beter bewegen. In het eerste trimester wordt dus de basis voor je kindje gevormd.

Jouw lichaam in het eerste trimester

Niet alleen met je baby gebeurt veel, maar ook met jouzelf. Voor je weet dat je zwanger bent, zal je waarschijnlijk last hebben van verschillende zwangerschapskwalen. Denk aan misselijkheid, vermoeidheid, pijnlijke borsten en ga zo maar door. Het kan ook zo zijn dat je hier niks van hebt gemerkt en dat bijvoorbeeld alleen je menstruatie uitbleef. Zwangerschapskwaaltjes bereiken na 11 weken het hoogtepunt, hierna worden ze voorlopig minder erg. Als je erachter komt dat je zwanger bent, komen er veel emoties los. Ook zal je wat kilo’s aankomen. Langzaamaan wordt het tijd om te gaan kijken naar zwangerschapskleding.

Een andere levensstijl

Al deze veranderingen brengen natuurlijk ook een verandering in je levensstijl met zich mee. Er zijn dingen die je vanaf nu moet gaan laten om de gezondheid van je baby voorop te stellen. Denk aan het stoppen met roken en drinken van alcohol, letten op je eten en het slikken van belangrijke vitamines. Ook is het tijd om een afspraak te maken met een verloskundige voor de eerste echo. Deze vindt meestal plaats rond de 10 weken zwangerschap. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een pretecho als de eerste echo niet genoeg voor je is. Dit kun je laten doen bij Pretecho&zo, hier kun je terecht voor een goede pretecho in Vlaardingen en Oudenbosch.