Vooral bij ouderen komt het vaak voor: pijn in de gewrichten door versleten kraakbeen. Het bewegen wordt lastiger en mensen worden er sneller inactief door. Dit is op zijn beurt natuurlijk ook weer zonde voor de gezondheid. Het zou natuurlijk het fijnste zijn als je, ook al wordt je steeds ouder en neemt je conditie wat af, nog wel goed kan blijven bewegen en fit kan blijven.

Oorzaken van gewrichtspijn

De oorzaak van gewrichtspijn is dat het kraakbeen in de gewrichten slijt. Dit is iets wat redelijk normaal is en met de jaren gewoon kan gebeuren, al kan het proces soms sneller verlopen voor mensen die veel druk uitoefenen op bepaalde gewrichten in hun dagelijkse activiteiten. Echter, op het punt dat je kraakbeen zodanig is beschadigt dat de botten in je gewricht bij het bewegen langs elkaar gaan schuren, veroorzaakt hele ernstige pijn en is erg slecht  voor je botten. Bij gewrichtsslijtage die zo ver is, wordt er van artrose gesproken. Dit is een vorm van reuma.

Voorkomen/tegengaan van gewrichtspijn

Om de slijtage van gewrichtspijn tegen te gaan zijn goede voedingsstoffen voor kraakbeen een belangrijk ding, en het is fijn als je in je leven een goede balans hebt tussen het in beweging blijven en het niet te veel druk of gewicht uitoefenen op je gewrichten. Als je bijvoorbeeld veel dingen moet tillen, neem dan op tijd rust en zorg dat je je rug goed recht houdt, en vooral vanuit je benen tilt.

Voor mensen die toch last hebben van gewrichtsslijtage, zijn er supplementen die het onderhoud en herstel van kraakbeen bevorderen. Bouwstoffen van kraakbeen, die je lichaam gebruikt om je gewrichten goed te houden. Chondroïtine en glucosamine zijn bouwstoffen voor kraakbeen. Deze supplementen zijn gemakkelijk te kopen bij drogisten maar ook online. Voor zowel mensen van middelbare leeftijd als ouderen kunnen dit waardevolle supplementen zijn om gewrichtspijn en/of artrose tegen te gaan.