Als je als ouders zijnde een kind krijgt, ben je waarschijnlijk door het dolle heen. Echter, veel kinderen voldoen niet aan het standaard plaatje. Niet ieder kind is normaal, en dat is eigenlijk alleen maar leuk. Bijna ieder kind heeft wel iets: huilbuien, driftbuien, of nog iets heel anders. Vaak merk je snel aan je kind als er iets anders aan de hand is. Voelt je kind zich bijvoorbeeld snel onbegrepen? Of leert hij of zij super snel lezen, lopen en praten? In dit geval is er een grote kans dat je kind hoogbegaafd is. Er zijn namelijk een aantal kenmerken waar je hoogbegaafdheid onder kinderen aan kunt herkennen. Het gaat hier om: anders, intenser en sneller. Deze kenmerken onderscheiden hoogbegaafde kinderen van ‘normale’ kinderen.

Onbegrip bij hoogbegaafde kinderen

Soms kan het voor kinderen best lastig zijn als ze hoogbegaafd zijn. Omdat ze zo enorm snel dingen aanleren en bepaalde dingen heel intens meemaken of uiten, kunnen ze door andere kinderen al snel als anders gezien worden. Dit kan leiden tot onbegrip van beide kanten. Hoogbegaafdheid uit zich onder andere in bepaalde denkstappen overslaan, waardoor anderen het kind mogelijk niet meer kunnen begrijpen. Ook kan het zo zijn dat het hoogbegaafde kind zich niet begrepen voelt, terwijl hij of zij zeker weet dat het goed is. Echter, als de andere kinderen hem of haar niet begrijpen en er dus niet naar luisteren, kan dit een hele pijnlijke situatie opleveren. Het kan daarom soms best lastig zijn voor hoogbegaafde kinderen om vriendjes en vriendinnetjes te maken. Dit hoeft echter zeker niet altijd het geval te zijn.

Hoogbegaafd onderwijs

Hoogbegaafdheid onder kinderen komt vrij vaak voor. In ieder geval komt het vaker voor dan je denkt. Hoogbegaafde kinderen hebben dus zeker lotgenoten. Het zou fijn zijn als zij elkaar vaker zouden ontmoeten, zodat ze ook vrienden kunnen maken die hetzelfde denken als zij. Dit kan bijvoorbeeld aangemoedigd worden door middel van hoogbegaafd onderwijs. Dit is onderwijs dat speciaal ingericht is voor hoogbegaafdheid bij kinderen. De kinderen worden op deze manier extra uitgedaagd en ook worden zij in contact gebracht met andere gelijkgestemden. Dit kan erg fijn zijn. Ook gaat je kind zich zo niet vervelen op school. Vaak hoor je namelijk dat hoogbegaafde kinderen op reguliere scholen zich niet genoeg uitgedaagd voelen en zich daardoor enorm gaan vervelen. Dit is natuurlijk erg jammer.

Waarom hoogbegaafde kinderen wel met niet-hoogbegaafden om zouden moeten blijven gaan

Hoe fijn het ook is dat hoogbegaafde kinderen naar een speciale school kunnen gaan, toch is het ook enorm belangrijk dat ze ook met ‘normale’ mensen om blijven gaan. Als ze namelijk altijd om blijven gaan met gelijkgestemden, dan krijgen ze later op de werkvloer erg veel problemen. Dan zullen ze namelijk toch weer samen moeten werken met mensen die niet hoogbegaafd zijn. Dit kan dan voor problemen zorgen, omdat deze mensen waarschijnlijk wel weer moeite hebben om de hoogbegaafden te begrijpen. Om deze reden is het dus belangrijk om als je hoogbegaafd bent, toch om te blijven gaan met mensen van allerlei verschillende intelligentie niveaus.