Bij het goed bewaren van wijn is er soms nog gebrek aan kennis onder de mensheid. Het is zonde om je flesje wijn van vorige week is de vuilnisbak te gooien terwijl je deze dan nog prima kan bewaren voor later. De vraag: Hoe lang is wijn houdbaar na openen horen wij dus vaak vallen. Als een fles geopend is en niet goed bewaard blijft kan deze namelijk gaan stinken en niet lekker meer zijn. Dit ligt er ook aan wat de kwaliteit is van de wijn. Een wijn van hogere kwaliteit en dus een duurdere variant gaat langer mee dan een mindere kwaliteit en goedkopere wijn. Helaas niet iedereen heeft een wijnkelder in huis daarom delen wij hier alle kennis die je moet weten voordat je je wijn gaat bewaren.

Waarom veroudert wijn?

Zuurstof speelt een belangrijke rol in het verouderproces van de wijn. Door chemische reacties met zuurstof worden er verbindingen gevormd die de wijn een lekkere smaak geven. Als de wijn dus te lang wordt blootgesteld aan zuurstof gaat de kwaliteit en de smaak van de wijn dus ook sneller achteruit. Bij het openen of ontkurken van een kurk of schroefdop is de wijn is nog maar een paar dagen houdbaar. Dat komt omdat er bij het openen teveel zuurstof in de fles komt. Dit effect kan je een beetje vertragen met een vacuümpomp of een wijnstopper.

Bewaartemperatuur

Als je wijn wilt bewaren kan je deze het beste neerleggen op zijn kant. Daardoor droogt de kurk minder snel uit. Deze kan je het beste neerleggen in een donkere relatief koele omgeving waar de temperatuur niet schommelt. De beste temperatuur is tussen de 10 en  13°C of iets erbuiten. 

Vocht

De ruimte waar je de wijn in bewaard mag niet te vochtig zijn of tochten. Tochten (luchtstroom) is iets anders dan ventileren. Te droge omstandigheden in de ruimte zorgen ervoor dat de wijn via de kurk kan verdampen met oxidatie tot gevolg. Een vochtige omgeving kan daarentegen er weer voor zorgen dat er schimmel komt. 

Trillingen

Lichte trillingen kunnen al invloed hebben op de kwaliteit van de flessen wijn. De wijn moet rusten voordat het zich volledig kan ontplooien. Oudere wijnen zijn veel gevoeliger voor trillingen dan jongere wijnen. Als je wijn uit het buitenland hebt meegenomen in de auto laat deze dan eerst een paar weten rusten voordat je deze gaat opdrinken.

Uv straling

Uv straling heeft ook een negatieve invloed op je wijn. Zon of kunstlicht heeft voornamelijk invloed op de  polyfenolen en anthocyanen. Die bepalen de kleur van de wijn. Daarom is het dus belangrijk dat je de wijn in een donkere omgeving bewaard. Als je een wijnklimaatkast thuis hebt staan kan je er een speciale glazen deur met UV-filter in plaatsen.