Goed gereedschap is niet goedkoop. Daarom wil je hier ongetwijfeld zo lang mogelijk mee doen. Voor veel mensen is dit helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Zo komt het bijvoorbeeld regelmatig voor dat er binnen de kortste keren nieuw gereedschap gekocht moet worden. Om te voorkomen dat je binnen de kortste keren opnieuw flink moet investeren in nieuw gereedschap, is zaak om jouw gereedschap netjes  te houden. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Wij helpen je hier een handje bij. In de onderstaande tekst geven wij jou een aantal tips om jouw gereedschap netjes te houden.

Gebruik het waarvoor het bedoeld is
Dit lijkt misschien een open deur, maar toch gebruiken veel mensen gereedschap niet alleen waarvoor het bedoeld is. Zo wordt een schroevendraaier bijvoorbeeld regelmatig als beitel gebruikt. Ook andere gereedschappen worden geregeld voor andere doeleinden gebruikt. Wanneer je dit doet, is het niet gek dat jouw gereedschap binnen de kortste keren aan vervanging toe is.

Een andere veelgemaakte fout bij het gebruik van gereedschap is dat er (te) veel kracht wordt uitgeoefend op het gereedschap. In dat geval laat je het gereedschap niet zelf het werk doen. Dit zorgt er geregeld voor dat jij jouw gereedschap snel bij het oud ijzer kunt gooien. Gebruik je bijvoorbeeld een kernboor? Laat deze dan geleidelijk door het materiaal boren. Dit kost je misschien wat meer tijd dan wanneer je er zelf extra kracht op uitoefent, maar jouw gereedschap gaat hierdoor wel aanzienlijk langer mee.

Gereedschap onderhouden
Wanneer jij jouw gereedschap netjes wilt houden, is onderhoud het sleutelwoord. Gereedschap dat niet of nauwelijks onderhouden wordt, kan namelijk binnen de kortste keren bij het oud ijzer. Maak gereedschappen bijvoorbeeld altijd goed schoon nadat je ze gebruikt hebt. Wanneer het goed schoon is, weet je dat je het gereedschap de volgende keer weer zonder probleem kunt gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een cirkelzaag gebruikt en maak je de zaagbladen niet schoon? Dan krijg je mogelijk te maken met aangekoekt vuil. Je merkt snel genoeg dat dit lastig te verwijderen is. Soms lukt het zelfs helemaal niet meer om de rotzooi van het gereedschap af te krijgen. In dat geval moet je nieuwe cirkelzaagbladen kopen en dat is niet goedkoop. Wanneer je het gereedschap direct had onderhouden, was deze  investering jou bespaard gebleven.

Goed opbergen
Naast juist gebruik en onderhoud is goed opbergen ook van belang om lange tijd van jouw gereedschap te kunnen genieten. Toch doen veel mensen dit niet. Zo blijft gereedschap bijvoorbeeld regelmatig op de werkbank liggen nadat het gebruikt is. Sommige mensen laten hun gereedschap zelfs buiten liggen nadat zij aan het werk zijn geweest. Dit kan grote gevolgen hebben voor jouw gereedschap. Buiten wordt het gereedschap namelijk blootgesteld aan de wisselende weeromstandigheden waar we in Nederland mee te maken hebben. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat delen van het gereedschap gaan roesten. Wanneer je jouw gereedschap goed opbergt, blijft het netjes en geniet je er langer van.