De pandemie dit jaar heeft ons allemaal gegrepen en iedereen heeft veel aanpassingen moeten maken. Thuis werken of zelfs helemaal niet, scholen gingen dicht en winkelen kon niet meer. Mensen zijn over het algemeen een stuk bewuster geworden van hun hygiëne doordat je nu bijvoorbeeld vaker je handen wast, afstand houdt tot anderen, een mondkapje draagt waar nodig en desinfectiemiddel gebruikt. Sommige van die aanpassingen zijn eigenlijk zo slecht nog niet, en het is ook helemaal niet zo raar om dit erin te houden.

Schone handen

Als je net zo bent als ik, denk je nu vaker na over het aanraken van dingen. Als ik in de winkel ben voel ik niet meer aan het fruit wat ik wil kopen, maar raak ik alleen het product aan wat ik vervolgens ook echt mee ga nemen. Eigenlijk is dat niet zo gek en zou men dat vaker moeten doen, niet alleen tijdens een pandemie. Daarom is het regelmatig desinfecteren van de handen best iets wat we erin kunnen houden, toch? Je kan best een klein flesje desinfectie gel in je tas o.i.d. bewaren. Ook handig voor als je even snel je handen op wil frissen.

Thuisblijven

Voel je je niet zo goed, ben je bijvoorbeeld verkouden of heb je koorts? Eigenlijk is het dan niet zo’n gek idee om contact met andere mensen te vermijden, aangezien je op die manier de verspreiding tegengaat. Of het nou een simpele verkoudheid is of een hardnekkig virus, je wil anderen natuurlijk liever niet aansteken dus pak je pillendoos erbij en kruip terug in bed.

Meet thuis je temperatuur met een goede oorthermometer en is het te hoog in combinatie met bijvoorbeeld hoesten en niezen, blijf dan gewoon een dagje thuis (als het mogelijk is, natuurlijk). Als dat niet lukt, probeer dan wel een beetje afstand te houden tot de mensen om je heen en zorg ervoor dat je bijvoorbeeld niet in hun gezicht hoest, maar altijd in de binnenkant van je ellenboog. Ook kun je ervoor kiezen om een mondkapje op te doen wanneer je bijvoorbeeld toch met het openbaar vervoer moet of als je een drukke winkel in moet. In bijvoorbeeld Azië is dit eigenlijk al heel normaal, dus waarom maken we het ook niet iets wat we hier normaal maken? Vermijd in ieder geval drukke plekken en ga pas weer verder met het gewone leven zodra je je weer goed voelt.