Iedereen wil graag een mooi huis, toch? Waarschijnlijk zou bijna iedereen wel de hulp van een interieurarchitect in willen schakelen, maar dat is niet altijd haalbaar. Gelukkig hoeft dit niet en kun je er ook voor kiezen om je woonkamer zelf in te richten. Er zijn een aantal tips die je kunt gebruiken bij het inrichten van een ruimte om het zo te laten lijken alsof een echte professional aan het werk is geweest in jouw huis.

Werk met een bepaald thema

Een interieurarchitect zal dit ook doen: een bepaald kleurenschema bedenken voor de ruimte. Dit bestaat veelal uit drie tinten: een hoofdkleur, een tweede kleur voor grotere accenten en een derde kleur voor kleinere details. De hoofdkleur is vaak een neutrale kleur die op de wanden gebruikt wordt. In veel gevallen is dit dus wit of een crèmekleur. De tweede kleur kan van alles zijn, net wat je zelf mooi vindt. Je kan ervoor kiezen om deze kleur op een van de muren in de ruimte aan te brengen. Kies dan niet voor een hele donkere kleur, maar meer iets wat lichter is. Bijvoorbeeld lichtblauw of een aardetint. Kies als derde kleur iets wat goed bij deze twee kleuren past en verwerk de kleuren in bijvoorbeeld de accessoires in de ruimte.

Waar ligt de focus?

In mooi ingerichte ruimtes, is er vaak een bepaalde plek waar alle aandacht naartoe getrokken wordt. Wat is die plek in jouw ruimte? Een mooie open haard, een opvallende bank of een groot schilderij? Zorg ervoor dat er niet te veel in de ruimte staat, maar dat het juist een overzichtelijk geheel wordt. Bepaal welk item in de kamer het statement item wordt en werk daarmee verder. Bij een inrichting landelijke stijl is dit waarschijnlijk heel anders dan bij een minimalistische stijl, dus kijk naar waar jouw voorkeur ligt.

Let op textuur

Je denkt er misschien niet direct aan, maar als het om interieur gaat, is het ook belangrijk om te letten op de materialen en texturen van spullen die je neerzet. Wanneer je namelijk te veel verschillende texturen probeert te combineren, werkt dit niet mooi en ziet het er wellicht rommelig uit. Let daarom goed op. Welke texturen vind je mooi? Probeer die dan te verzamelen en op die manier een eenheid te maken van jouw ruimte. Denk je toch dat je hulp in wil schakelen? Je kan ervoor kiezen om een interieurarchitect in te schakelen die jou helpt met de binnenhuisinrichting