Het is algemeen bekend: bijna iedereen is bang voor de tandarts. Die man of vrouw met al nare gereedschap die je bijna elk bezoek pijn doet. Er zijn zelfs mensen die zó bang zijn dat het liefste helemaal niet meer gaan. Ik wil je graag een aantal tips geven om het bezoek aan de tandarts wat aangenamer te maken.

Poetsen poetsen poetsen

Je kent het wel: onderweg naar de tandarts denk je maar aan één ding “Ooh jee, als ik maar geen gaatjes heb”. We zijn hier bang voor, omdat de tandarts dan weer met zijn boor aan het werk moet en daar zijn we gaan fan van. Je kunt gaatjes in veel gevallen voorkomen door goed en vaak te poetsen. Dit is algemene wijsheid waar iedereen van op de hoogte is. Wat nog niet iedereen weet is dat gaatjes vooral worden veroorzaak door het eten van suiker. Denk hierbij niet alleen aan snoep en frisdrank, maar ook appels en meloen. Hier zitten ook suikers in die gaatjes kunnen veroorzaken. Na het nuttigen van een suikerrijke maaltijd of snack is het verstandig om je mond te spoelen met een glas water. Het helpt ook om minder frisdrank en suikerhoudende producten te eten.

Mondhygieniste

Je kunt ook regelmatig (één keer per jaar) een afspraak maken bij de mondhygiëniste. Een monghygieniste zorgt ervoor dat je gebit lekker fris en schoon blijft. Zo verwijderen ze onder andere tanksteen waardoor je op deze plekken weer beter kunt poetsen. Ook geven ze je feedback op je poetskunsten.

Extra aandacht

Sommige mensen zijn nou eenmaal gevoeliger voor gaatjes dan anderen. Poets je wel goed, maar heb je toch nog vaak gaatjes? Dan is het aan te raden om je gebit nog wat extra aandacht te geven. Kies ervoor om je gebit 3 tot vier keer per week te flossen. Hierdoor verwijder je nog meer tandplak waar je normaal met poetsen niet bij kan. Ik wil je ook graag aanraden om na het poetsen te spoelen met spoelmiddel.