We hebben hem hard nodig in ons huishouden, de wasmachine. Zeker in gezinnen met jonge kinderen moet de wasmachine soms overuren draaien om alles weer schoon te krijgen. Maar ook als er veel wordt gesport of met de hond wordt gelopen, moet er meer gewassen worden dan normaal het geval is. Als de wasmachine dan ook kapot gaat hebben we een groot probleem. Dan moet natuurlijk zo snel mogelijk het apparaat worden gerepareerd of er moet een nieuwe wasmachine worden aangeschaft. Maar een nieuwe wasmachine kost natuurlijk best veel geld, niet iedereen kan dat meteen betalen. Dan kunt u overwegen om eerst een monteur naar het defecte apparaat te laten kijken. Maar een ding is zeker, een gezin met kinderen kan eigenlijk geen dag zonder de wasmachine.

Oude wasmachine repareren

Op een gegeven moment begeeft uw wasmachine het en dan moet u kiezen tussen repareren of een nieuwe kopen. Kijk altijd eerst even of een en ander onder de (verlengde) garantie valt. In dat geval komt de monteur de machine in de meeste gevallen kosteloos repareren. Mocht de machine stuk gaan buiten de garantieperiode, dan zult u zelf voor de reparatiekosten moeten opdraaien. U kunt dan wel een monteur laten komen om in te schatten hoe hoog de reparatiekosten zijn. Nadeel daarvan is wel, dat u in de meeste gevallen voorrijdkosten en onderzoekskosten zal moeten betalen.

Nieuwe wasmachine aanschaffen

Als u toch besluit om een nieuwe wasmachine aan te schaffen, is het wellicht een optie om er een te nemen zonder koolborstels. Het nadeel van koolborstels is namelijk, dat ze slijten zodat op een gegeven moment de trommel niet meer kan draaien. Dan kunt u uiteraard een monteur laten komen of zelf bijvoorbeeld Siemens of Miele onderdelen bestellen en de boel repareren. Maar als u een nieuw apparaat neemt zonder koolborstels, heeft u van slijtage van dergelijke koolborstels dus geen last meer. Wat ook handig is van de meeste nieuwe wasmachines, dat u niet iedere keer opnieuw wasmiddel en wasverzachter hoeft toe te voegen bij iedere wasbeurt. De modernere machines hebben een geautomatiseerd doseersysteem. U vult dan om de zoveel tijd het reservoir met wasmiddel en wasverzachter en kunt vervolgens bij iedere wasbeurt automatisch de dosering instellen. De machine doet de rest, wel zo handig natuurlijk. Wat wel een nadeel is van dergelijke reservoirs, dat het een hoop tijd kost om een en ander te reinigen. Het probleem is namelijk dat er toch in de loop der tijd schimmel kan ontstaan in het reservoir en dat is niet goed voor de gezondheid.