Het kan zo zijn dat je op de ene dag ineens pijn hebt aan je tandvlees, dit is natuurlijk iets wat je niet wilt hebben en dus zo graag mogelijk wilt voorkomen. Als je de pijn aan je tandvlees hebt wil je natuurlijk weten hoe dit komt, hieronder zetten wij een paar oorzaken van pijnlijk tandvlees op een rij.

Pijnlijk tandvlees door een doorkomende verstandskies / tanden

Op jonge leeftijd hebben kinderen vaak pijn aan hun tandvlees, dit komt door het doorkomen van tanden en kiezen. Maar dit is niet alleen voor kleine kinderen, ook volwassenen kunnen namelijk last hebben als er een verstandskies doorkomt. Je kunt dit herkennen doordat het tandvlees rood en glanzend, gespannen en je een bobbel onder je tandvlees voelt. Ook doet bijten op eten pijn. Bij kleine kinderen is het natuurlijk moeilijk te herkennen omdat ze soms nog niet kunnen praten, je kunt dit dan herkennen aan dat ze meestal niet meer willen eten en gaan kwijlen.

Pijnlijk tandvlees door tandvleesontsteking

Een tandvleesontsteking is de meest voorkomende oorzaak van pijnlijk tandvlees. Je kunt een tandvleesontsteking herkennen door rood, gezwollen tandvlees dat bij het tandenpoetsen snel gaat bloeden. Een tandvleesontsteking ontstaat meestal door een slechte mondhygiëne. 

Pijnlijk tandvlees door te hard poetsen

Het is ook mogelijk dat je pijnlijk tandvlees hebt doordat je te hard poetst, de meeste mensen denken dat het goed is om hard je tanden te poetsen omdat ze dan denken dat ze extra goed schoon worden. Het is echter juist beter om rustig je tanden te poetsen en de borstel een beetje schuin te houden zodat je je tandvlees voorzichtig poetst. Bij het te hard poetsen van je tanden kun je een poetstrauma krijgen, dit kan betekenen dat je tandvlees zo geïrriteerd of beschadigd is dat het gaat opzwellen en dus daarom ook pijn gaat doen.

Heb jij nou blijvende last van een van de bovenstaande klachten? Neem dan contact op met een tandarts zoals tandartspraktijk Gouda. Een tandarts kan jou precies vertellen wat er is en wat je er het best tegen kunt doen.