Het gehoor is een gevoelig orgaan waar we voorzichtig mee om moeten gaan. Wanneer we dat niet doen, kan het maar zo zijn dat er een gehoorbeschadiging optreed. Een gehoorbeschadiging kan vervelende gevolgen hebben. In deze tekst gaan we kijken naar een aantal tips die je kan gebruiken om het gehoor te beschermen zodat je geen last hoeft te krijgen van gehoorschade.

Het gehoor

Het gehoor wordt door ons gebruikt om signalen te ontvangen qua geluid en deze om te zetten. Hierdoor horen we niet alleen geluiden, maar voelen we ook emoties door de geluiden of schrikken we bijvoorbeeld. Wanneer geluiden te hard ons gehoor binnen komen, kan dit schade opleveren. Hierdoor beschadigen verschillende onderdelen van het gehoor waardoor iemand minder of zelfs niets meer kan horen. Dit wordt ook wel een auditieve beperking genoemd. Een auditieve beperking kan vervelende gevolgen hebben omdat het leven van iemand volledig anders kan worden met een gehoorbeperking. Daarom is het ontzettend belangrijk om het gehoor te beschermen.

Tips om gehoorschade tegen te gaan

Je kan het gehoor op verschillende manieren beschermen. Het is in ieder geval belangrijk dat je rekening houdt met harde geluiden. Wanneer je bijvoorbeeld naar een concert gaat, kun je van te voren kijken waar de boxen staan. Wanneer je deze ontwijkt, heb je minder last van de harde geluiden. Ook kun je bij evenementen als concerten er voor kiezen om oortjes mee te nemen. je hebt natuurlijk niet altijd invloed op de plek waar je staat en hoeveel geluid er precies op je afkomt. Door middel van oortjes kun je het gehoor beschermen wanneer je toch op een plek staat waar veel geluid is. Tegenwoordig zijn er speciale oortjes waardoor je de muziek die gespeeld wordt nog steeds goed kan horen.

Hoortest

Wanneer je vermoed dat het gehoor wellicht schade heeft gehad, kun je altijd een hoortest doen bij een audicien. Hij kan kijken wat op dat moment de status is van het gehoor zodat je zeker weet dat deze wel of geen schade heeft geleden. Hierdoor kun je anticiperen qua het gehoor. Als je geen afspraak durft te maken kan je ook eerst een gehoortest online doen.