Fast fashionketens beleven anno nu gouden tijden. Ketens als Primark, H&M en Zara rapporteren miljardenomzetten, wat wel aangeeft hoe populair hun kleding tegenwoordig is. Toch lijkt er ook sprake te zijn van een heuse tegenbeweging. Steeds vaker lijken met name millennials te beseffen dat de huidige manier van consumeren geen lange toekomst beschoren is. Er moet echt iets veranderen; dat is zeker. Wil jij jouw kledingkast ook een groene boost geven? Dat is echt niet zo moeilijk als het misschien lijkt! Lees snel verder voor onze tips om jouw kledingkast duurzaam te maken!

Fabulous vintage

De eerder genoemde ketens staan erom bekend de trends uit modeland op de voet te volgen. Dat betekent dat er wekelijks nieuwe kledingstukken te vinden zijn, zodat je er te allen tijde trendy bijloopt. Heel duurzaam is dat echter niet. Sterker nog, dit is funest voor het milieu! Slow fashion is daarom het devies. Gelukkig is dat anno 2018 ook nog eens hartstikke hip. Vintage mode is helemaal on trend en ook nog eens hartstikke duurzaam! Ga dus eens shoppen op een vlooienmarkt, of duik de kast in van die hippe tante of stijlvolle buurvrouw!

Repareren in plaats van vervangen

We kennen dat gevoel allemaal wel; die lievelingsblouse of favoriete jeans die jarenlang trouwe dienst hebben bewezen die opeens kapot is. Een gat in je mouw, of een losgeraakte naad. Ai… Gelukkig hoeft dit echt niet het einde te betekenen! Tegenwoordig zijn we geneigd om kleding die niet meer goed is direct weg te gooien en een nieuw exemplaar aan te schaffen als vervanger. Toch is het veel beter om je kleding te laten repareren, indien mogelijk. Wanneer je kleding langer meegaat, is dit namelijk supergoed voor het milieu.

Shop bij duurzame merken

Online bestaan diverse gidsen waar je wegwijs wordt gemaakt in het woud van duurzame brands. Enkele persoonlijke favorieten van onze redactie? K.O.I. (Kings of Indigo) voor hun prachtige spijkerbroeken, Filippa K. voor de typisch Scandinavische vibe en Matt&Natt voor hun volledig vegan (‘leren’) tassen! We like! Toegegeven, aan items van een duurzaam label hangt vaak een ander prijskaartje dan aan een gemiddeld item van Primark, maar je betaalt wel voor een eerlijk en echt kwalitatief product. En dat is het echt wel waard!

Mede mogelijk gemaakt door WhatsOrb: het platform voor duurzaam nieuws en groene innovaties