Er zijn verschillende dingen die je kunt doen voor een gezond gebit. Het is erg belangrijk dat je je gebit goed onderhoudt. Je gebruikt je gebit meerdere keren per dag en je tanden krijgen veel te verduren. Van zure appels tot snoepgoed. Als je goed voor je gebit zorgt wordt niet alleen je tandarts blij, maar je tanden zullen je ook bedanken.

Tip 1: Voeding

Het spreekt dus voor zich maar je voeding heeft veel invloed op je tanden. Eet jij vaak (zuur) snoepgoed en drink je vaak frisdrank met veel suiker? Dan kan het wel eens zijn dat je dit zal merken aan je tanden. Ze zijn minder sterk omdat het glazuur laagje op je tanden is aangetast door al het suiker. Je zal dus sneller gaatjes krijgen en je tanden worden op den duur minder wit. Probeer dus zo min mogelijk snoepgoed te eten en frisdrank te drinken. Af en toe moet kunnen, maar maak er geen dagelijkse gewoonte van.

Tip 2: Poetsen

Ook dit klinkt erg logisch, maar het is belangrijk en erg nodig om je tanden 2 keer per dag 2 minuten te poetsen. Bij voorkeur met een elektrische tandenborstel en met fluoride tandpasta. Een elektrische tandenborstel komt makkelijker op plekken waar een normale tandenborstel niet of nauwelijks bij komt. Daarnaast is het aan te raden om te poetsen met tandpasta die fluoride bevat omdat dit het fluor laagje op je tanden ook zal onderhouden.

Tip 3: Slechte adem

Heb jij vaak last van een slechte adem maar poets je gewoon 2 keer per dag je tanden? Dan zijn er twee andere oorzaken die voor een slechte adem zorgen. De eerste is dat je tong misschien niet schoon genoeg is. Hiervoor raden wij een tongschraper aan. Gebruik deze 1 of 2 keer per dag om je tong schoon te maken en je bent zó van je slechte adem af. Een andere oorzaak van een slechte adem komt ook vaak doordat etensresten in je achterste kiezen blijven zitten. Daarom is het erg belangrijk om (eigenlijk elke dag) een tandenstoker te gebruiken. En vergeet daarbij dus niet om je achterste kiezen ook mee te nemen. Ookal kunnen deze lastig te bereiken zijn, je zal het verschil wel gaan merken als je ook hier al het vuil weg haalt. Wat ook een goed alternatief of een goede toevoeging is zijn tandenragers.

Tip 4: Eetmomenten

Om een sterk gebit te onderhouden of een zwak gebit minder zwak te maken is het aan te raden om het aantal eetmomenten op een dag te verminderen. Beperk dit tot 7 eetmomenten per dag. Je gunt je gebit op die manier de kans om te herstellen. Je gebit is namelijk het meest gevoelig als je net gegeten hebt.

Tip 5: Ga niet alleen naar de tandarts

Het is erg begrijpelijk want de tandarts is voor sommigen altijd een spannend moment. Maar overweeg eens om niet enkel naar de tandarts te gaan, maar boek ook eens een afspraak in bij de mondhygiënist. Deze kan je tips geven over het verzorgen van je gebit en maakt je gebit helemaal voor je schoon.