Wie droomt er niet van een recht en mooi wit gebit? Er zijn ontzettend veel mensen, die te kampen hebben met complicaties aan hun gebit. Denk bijvoorbeeld aan een dode, vaak gele tand, gaatjes in tanden en kiezen, enzovoorts. Ook het trekken van verstandskiezen komt regelmatig voor bij jongvolwassenen. Aan veel van deze complicaties, zoals een dode tand of de noodzaak van het moeten trekken van verstandskiezen, kun je weinig doen. Het voorkomen van gaatjes in tanden en kiezen heb je echter wel zelf in de hand. Een tandartspraktijk in Schiedam raadt mensen daarom aan om zeker jaarlijks een periodieke controle uit te laten voeren.

Goed onderhouden gebit met een periodieke controle

Tijdens een periodieke controle bekijkt de tandarts je gebit. Het kan voorkomen dat er tandsteen op de achterzijde van tanden en kiezen is ontstaan. Tandsteen is feitelijk niets meer, dan een ophoping van achtergebleven bacteriƫn. In principe kan tandsteen weinig kwaad, mits dit tijdig verwijderd wordt. Zou je het laten zitten, dan zouden zich onder het tandsteen gaatjes kunnen vormen. Mocht je te maken hebben met gaatjes, dan kan een tandarts deze uitboren en vervolgens vullen. Zo worden vervelende complicaties, zoals een ontsteking van de tandwortel, voorkomen.

Poets je gebit goed en neem een beugel

Om de kans op gaatjes te verkleinen, is het belangrijk om je gebit zeker tweemaal per dag te poetsen. Doe dit twee tot drie minuten per keer! Het beste is het om met een elektrische tandenborstel te poetsen. Je komt hiermee makkelijker op lastig te bereiken plekken in je mond. Ook is het verstandig om je door te laten verwijzen naar een orthodontist. De orthodontist zal je helpen om tanden en kiezen recht te zetten. Zo krijg je een mooi en verzorgd gebit. Voor behandelingen bij de orthodontist zou je een aanvullende tandartsverzekering af kunnen sluiten.