Wanneer je gaat verhuizen zijn de voorbereidingen vooraf stressvol. Je moet de beslissing nemen of je de verhuizing zelf gaat doen of alle werkzaamheden aan een verhuisbedrijf overlaat. Als je binnen Nederland gaat verhuizen, is het mogelijk om de verhuizing helemaal zelf te regelen. Ga je echter naar een bovenetage verhuizen, dan heb je daar in veel gevallen een verhuislift voor nodig. De trap of de lift in het gebouw kan te smal zijn om grote meubelstukken naar boven te sjouwen.

De regels voor het gebruik van een verhuislift.

In veel gemeentes heb je een vergunning nodig om te mogen verhuizen met een verhuislift. Je moet zo’n vergunning aanvragen bij de gemeente waar je naar toe verhuisd. In een drukke straat, waar veel mensen lopen en veel verkeer aanwezig is, is een vergunning nodig. Het is belangrijk dat je voor een verhuizing met een verhuislift de regels in acht neemt die door de gemeente zijn opgesteld.

De ruimte tussen de lift en de muur moet voldoende zijn. De afstand mag niet meer zijn dan 7 meter. De lift zal altijd een bepaalde hoek moeten hebben om de stevigheid te waarborgen. De hoek die een verhuislift moet hebben, bedraagt tussen de 30 en 85 graden. De hoek wordt voor een groot deel bepaald door de hoogte van de etage waar je naar toe verhuisd. De plaats waar de verhuislift wordt opgesteld moet voldoende groot zijn. Staat de verhuislift op een auto dan moet de ruimte minimaal 8 x 4,5 meter zijn (dat komt overeen met 1,5 parkeerplaats). De verhuislift moet zo worden geplaatst dat hij voor het balkon of raam kan worden opgesteld waardoor je spullen naar binnen moeten.

Het gewicht dat op het plateau van een verhuislift mag worden geplaatst mag niet zwaarder zijn dan 400 kilogram. Een piano zal, als hij moet worden verhuisd, een van de zwaardere stukken zijn. Toch zal ook een piano de 400 kilogram niet overschrijden. Een meubelstuk mag op het vlak van 2,4 x 1,6 meter wel een beetje oversteken. Wanneer er wordt gesproken van een beetje dan is dat ook een beetje. Laat je een meubelstuk te veel over het plateau heenkomen, dan zou het met het naar boven transporteren kunnen gaan wankelen en eraf vallen.

Zorg voor voldoende hulp tijdens het verhuizen.

Wanneer je gaat verhuizen is het verstandig om die vrienden of kennissen te vragen die van aanpakken weten. Je zou ook een verhuislift kunnen huren waarbij een bediende aanwezig is. Hij weet uit ervaring wat verantwoord naar boven kan worden getransporteerd.