Uit de inboedel van een erfenis of na een zolderopruiming kunnen bijzondere spullen aan het licht komen, die bovendien een behoorlijke geldelijke waarde kunnen hebben. Bijvoorbeeld een verzameling tafelzilver of postzegels. Om de waarde te kunnen inschatten zijn er een aantal zaken om op te letten. Daarover lees je hier meer.

Wat weet je al van de postzegels?
Heb je een verzameling postzegels in je bezit gekregen en wil je deze postzegels verkopen? Dan is het altijd slim eerst een indicatie van de waarde te verkrijgen. Bijvoorbeeld door eens te kijken naar wat je al van de postzegels weet. Waren ze bijvoorbeeld van een serieuze verzamelaar? Hoe zijn de postzegels bewaard gebleven? Is er een cataloguswaarde of zijn de postzegels misschien al eens eerder getaxeerd? Al deze facetten kunnen indicatoren zijn voor het bepalen van de huidige waarde van de postzegels.

Waarde inschatten van postzegels
De plek waarop de postzegels bewaard zijn gebleven, heeft veel invloed op de staat van de zegels. Postzegels kunnen met de tijd verkleuren, ontkleuren of rimpelen. Specifiek als de postzegels op een vochtige plaats bewaard worden zijn dit aannemelijk risico’s. Hoe netter de postzegel bewaard is, hoe beter de staat en hoe hoger de mogelijke waard kan zijn. Daarbij speelt de zeldzaamheid van de postzegel wel een rol. Is een zegel namelijk heel zeldzaam, dan wordt de staat waarin de zegel verkeerd iets minder belangrijk. Naast de staat en de zeldzaamheid bepaalt onder andere ook de vraag naar een specifieke postzegel de prijs. Hoe gewilder de zegel, hoe hoger de waarde.  

Zilver verkopen: vooronderzoek doen
Net als bij postzegels loont het ook voor zilver verkopen zeker de moeite een beetje voorwerk te doen. Met wat vooronderzoek heb je straks beter inzicht in wat je precies gaat verkopen. Wanneer je dan tegenover een inkoper staat, weet je al iets over de waarde van jouw zilver. Zo kan tafelzilver best kostbaar zijn, vaak omdat het van generatie op generatie door wordt gegeven en daardoor meestal oud is. Controleer eerst of het zilver massief is. In veel gevallen gaat het namelijk om verzilverd bestek en in dat geval ligt de waarde aanzienlijk lager. Verzilverd bestek is namelijk alleen voorzien van een dun laagje echt zilver.

Massief of verzilverd?
Hoe kom je erachter of jouw zilver massief of verzilverd is? Allereerst kun je kijken naar de aanwezigheid van officiële zilverkeuren. Dit zijn keuren die het gehalte zilver weergeven. Ook wanneer je geen zilverkeur ziet, kan jouw zilver echt zijn. Keurmerken kunnen slijten of het zilver kan uit een ander land afkomstig zijn. Massief zilver is verder veel buigzamer dan verzilverd bestek: dit is een andere manier om te controleren of bestek van massief zilver is. Heb je wel een keurmerk of becijfering gevonden waarmee je het gehalte zilver kunt achterhalen? Dan kun je in combinatie met het gewicht van je zilver en de actuele zilverprijs al een duidelijk inschatting maken van de waarde.