Veiligheid op de werkvloer is natuurlijk essentieel. Bij het ene beroep speelt veiligheid een grote rol dan bij het andere. Denk bijvoorbeeld aan de bouwsector, hier liggen een hoop risico’s op de loer. Je dient met veilige machines te werken en je kennis op gebied van veiligheid in combinatie met veilige kleding moeten ervoor zorgen dat je probleemloos je werkzaamheden kunt verrichten. Wanneer je veilig te werk gaat heeft dit niet alleen op jezelf effect, ook voor je collega’s is dit belangrijk.

Begin beschermd aan iedere klus, zo kun je irritaties en verwondingen tot een minimum beperken.

BHV en kennis

Hoe veilig je ook te werk gaat, het is natuurlijk altijd mogelijk dat er onverwacht toch iets gebeurd. Wanneer je met een onverwachte situatie te maken hebt kun je terugvallen op een bedrijfshulpverlener. De overheid stelt dat er binnen elk bedrijf minimaal 1 bedrijfshulpverlener aanwezig dient te zijn. Dit geldt voor alle branches, bedrijven en organisaties. Uiteraard dient het aantal medewerkers met een afgeronde BHV cursus mee te groeien met het aantal werknemers binnen het bedrijf. Ook is het minimum aantal BHV’ers op een risicovolle afdeling of binnen een risicovol bedrijf vaak hoger dan het vastgestelde.

Als je kijkt naar de risico’s binnen de bouwsector is het verstandig om hier meerdere BHV’ers op te leiden. De werkgever zou dit zelf in moeten kunnen schatten en hier actief in moeten zijn, maar ook de werknemers dienen hier zelf rekening mee te houden. Het gaat uiteindelijk om hun veiligheid.

Praktisch en veilig

Met veiligheidstraining kun je eigenlijk alle kanten op. In de bouw is het belangrijk dat je kleding zowel praktisch als veilig is. Je moet je goed kunnen bewegen en je kleding dient je te beschermen voor weersomstandigheden, maar bijvoorbeeld ook tegen brandgevaar.

Naast je kleding dienen ook de schoenen veilig te zijn. Voor elke branche gelden hier andere voorwaarden en richtlijnen voor. Voor alle veiligheidsschoenen geldt dat ze dienen te voldoen aan de CE-NEN normering.

Op een bouwterrein is het dragen van een bouwhelm en soms zelfs een veiligheidsbril verplicht. Een bouwhelm is bedoelt voor constructiewerken boven het hoofd. Een bouwhelm dient vervangen te worden op het moment dat hij beschadigd is. Een helm moet in tact zijn om je te beschermen van eventuele verwondingen. Een veiligheidsbril is natuurlijk bedoelt voor je ogen te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan rondvliegende deeltjes bij slijpwerkzaamheden of zaagsel bij zaagwerkzaamheden.