Moet je noodgedwongen een nieuw dekbed kopen? Dan ontdek je snel genoeg dat dit niet bepaald goedkoop is. Om te besparen, ga je mogelijk op zoek naar het goedkoopste dekbed. Veel Nederlanders kijken naar de prijs wanneer zij zo’n nieuwe deken zoeken. Dat is op zich logisch, maar het is niet verstandig om alleen maar naar de prijs te kijken. Goedkope dekbedden zijn doorgaans namelijk van mindere kwaliteit. Zo’n dekbed kan jouw nachtrust zelfs negatief beïnvloeden. Wil je dit voorkomen? Wij vertellen jou hier waar je op moet letten bij de aanschaf van een dekbed.

Hoe groot moet het dekbed zijn?
Dekbedden zijn er in verschillende afmetingen. Zo kennen we dekbedden voor een éénpersoons bed, maar ook dekbedden voor een tweepersoons bed. Wanneer het gaat om een dekbed voor één persoon, heb je op het gebied van afmetingen vaak weinig tot geen keuze. Dit wordt een ander verhaal wanneer het om een tweepersoons dekbed gaat. Zo is een standaard tweepersoons dekbed bijvoorbeeld al in drie verschillende maten verkrijgbaar. En dan kun je ook nog eens kiezen voor lits-jumeaux en king size. Kijk daarom altijd eerst naar de afmetingen van het dekbed. Zo voorkom je dat jouw deken straks (veel) te groot of juist te klein is.

De warmteklasse van het dekbed
Ieder dekbed heeft een eigen warmteklasse. Je kunt kiezen voor de warmteklassen 1 tot en met 4. Een dekbed met warmteklasse 1 is vaak dik en isoleert goed. Dekbedden met warmteklasse 4 zijn niet dik en met name geschikt voor in de zomer. Vind je het lastig om voor één specifieke warmteklasse te kiezen? Dan is een 4 seizoenen dekbed misschien iets voor jou. Dit dekbed is opgebouwd uit lagen van verschillende warmteklassen. Deze lagen kun je makkelijk aan elkaar koppelen en van elkaar afhalen. Hierdoor is een 4 seizoenen dekbed ideaal voor gebruik in de lente, zomer, herfst en winter. Je kunt ieder seizoen namelijk variëren met de dikte van de deken, waardoor je het ’s nachts altijd aangenaam warm hebt.

Welke vulling zit er in de deken?
Een laatste puntje waar je op moet letten voordat je een dekbed koopt, is de vulling. Het is namelijk niet zo dat dekbedden allemaal met hetzelfde materiaal gevuld worden. Voor het ene dekbed wordt een synthetische vulling gebruik, terwijl andere dekbedden juist gevuld worden met wol, katoen of dons. Niet alle vulling reguleert vocht even goed en daarnaast zit er verschil in de isolatiewaarde. Een dekbed van ganzendons isoleert bijvoorbeeld een stuk beter dan een dekbed met synthetische vulling. Om te voorkomen dat je voor een dekbed met de verkeerde vulling kiest, raden wij jou aan een vergelijking te maken. Zodoende kun je de voor- en nadelen van iedere vulling afwegen. Dit maakt het een stuk makkelijker om het beste dekbed te vinden.