Fair trade. Letterlijk vertaald ‘eerlijke handel’. En dat is dan ook waar deze organisatie voor staat. Een eerlijke handel waarbij de boeren verdienen wat normaal is en niet worden uitgebuit door andere grote bedrijven. Op die manier kunnen de boeren van hun eerlijke lonen weer investeren in zichzelf en de handel. Fair trade maakt het verschil tussen overleven en ontwikkelen. Zo kunnen wij genieten van een heerlijk stukje chocolade, terwijl de boeren hier een eerlijke prijs voor krijgen.

 

Verschillen tussen fair trade en biologisch

Vaak worden fair trade en biologisch gezien als eenzelfde soort product. Echter zitten hier wel verschillen in. Zo zet fair trade zich dus met name in voor de arbeidsomstandigheden van de boeren in ontwikkelingslanden. Terwijl biologisch meer betrekking heeft op de landbouwmethode. Hier zijn strenge regels aan gesteld om geen slecht effect te geven aan milieu, natuur en dierwelzijn. Uiteraard kan dit ook in combinatie met elkaar. Een product kan biologisch verbouwd worden, waarbij de boeren ook een eerlijke prijs krijgen.

 

Welke producten zijn er fair trade?

De producten die in ontwikkelingslanden worden geteeld zijn vooral cacao, bananen, thee en koffie. Bij koffie en chocola zal ook de naam Max Havelaar velen wel bekend voorkomen. Het initiatief ‘Max Havelaar’ is sinds 1988 een keurmerk voor Fair trade producten in Nederland. Dit begon met een overleg tussen Mexicaanse koffieboeren en een Nederlandse hulporganisatie. Maar niet alleen dat lekkere stukje chocola en bakkie koffie zijn fair trade producten. Er zijn namelijk ook een hoop beautyproducten voldoen aan het fair trade logo. Hetzelfde geldt voor kleding. Er zijn zelfs speciale ‘wereldwinkels’ waar ook allerlei producten worden verkocht die via fair trade worden verkocht.

 

Kosten van fair trade producten

Mensen schrikken nog wel eens van de prijs die fair trade producten met zich meenemen. Dit komt omdat we in de westerse wereld gewend zijn aan lage prijzen. Echter bedenken we ons niet dat dit komt omdat producten zijn gemaakt door kinderen die bijna niks verdienen. De grote bedrijven verkopen hun kleding daarna voor een stuk meer geld, waar de makers niet van terugzien. Als je echter gaat omrekenen wat een product normaal gesproken zou kosten, kloppen de prijzen van de fair trade producten een stuk beter. Niet alleen materiaal kosten, maar ook de tijd die in de producten gaat zitten en een winstmarge moeten worden meegerekend.

 

Waarom voor fair trade kiezen?

De grootste reden om voor fair trade te kiezen, is natuurlijk om een eerlijke wereld te creëren waarin iedereen krijgt wat hij verdient. Je geeft mensen een kans om zich te ontwikkelen en een toekomst op te bouwen. Het is een principe waar je achter kunt staan en er bewust voor kiest om dit project te steunen. Ook hebben de fair trade producten een hoge kwaliteit. Alleen maar omdat de producten uit een ontwikkelingsland komen, betekent niet dat de boeren geen verstand hebben van hoe ze te werk moeten gaan. Voornamelijk geeft fair trade kopen een goed gevoel en draag je bij aan een betere wereld.