Laatste jaren probeert de overheid ons steeds meer bewust te maken van onze gezondheid. Mensen worden steeds ouder en proberen hun levenskwaliteit hoog te houden. Er word veel geschreven, geadviseerd op internet over wat het beste is voor je gezondheid. Elk jaar komt er weer een nieuwe rage wat betreft gezondheid. Wie kent het nou niet het Sonja bakker dieet, superfood, stappenteller. Allemaal beloven ze de mooiste resultaten. Voor iedereen kan het verschillende resultaten opleveren. Sommige vallen wel tientallen kilo’s af en andere blijven op hetzelfde gewicht.

Overheid

Als je kijkt naar wat de overheid je adviseert met gezond eten lopen ze achterop. Ze maken gebruik van de schijf van 5. Ze adviseren vrouwen om ongeveer 2000 kcal en mannen om 2500 kcal te eten. De vraag is alleen bij deze advies kan je alle vrouwen of mannen hetzelfde advies geven? Er zit een groot verschil in wat voor werk iemand doet. Wanneer iemand dagelijks op zijn werk zit dan heeft zijn lichaam minder energie nodig. Iemand die stratenmaker is en lichamelijk zware arbeid doet heeft veel meer energie nodig. Het gewicht van iemand kan ook bepalen hoeveel hij/zij moet gaan eten. Iemand die 80 kg weegt en 1.90 meter is mag veel meer eten dan iemand die maar 60kg is en 1.50 meter is. De overheid zal meer werk moeten maken over het kennis over voeding en lichaam voor de Nederlandse bevolking.

Wel of geen Light producten

Bedrijven maken goed gebruik van het feit dat mensen bewuster willen omgaan met voeding. Er is tegenwoordig voor elke ongezonde product een light versie te verkrijgen. Een product mag light worden genoemd wanneer er 30% minder energie (kcal) bevat dan de originele product. En dan moet het 30% minder vet of suikers bevatten. Als je op de verpakking gaat controleren tussen de normale en de light versie zul je heel vaak tegen komen dat vet of koolhydraten inderdaad verminderd is. Alleen wat er in veel gevallen wel gebeurd is dat de andere meer word. Dus 30% minder koolhydraten word gecompenseerd door meer vet of andersom. Consumenten worden hierdoor eigenlijk voor de gek gehouden.

Bij frisdranken is koolhydraten vervangen door zoetstoffen. Momenteel zijn er nog volop onderzoeken naar het effect van deze zoetstoffen op je lichaam. Wat wel bekend is dat door de zoetstoffen je hersenen voor de gek word gehouden. Je hersenen denken namelijk dat ze koolhydraten binnen krijgt. Na een tijdje komen ze er achter dat je geen koolhydraten hebt binnen gekregen en word de drang naar koolhydraten nog groter.

voedingssupplementen

Er zijn veel voedingssupplementen te koop. Er zijn tegenwoordig zoveel te verkrijgen dat je niet meer weet welke waarvoor bedoeld is. Belangrijk is om goed te kijken welke vitamines je lichaam te kort komt. Koop daarom niet zomaar pillen als je niet weet waar ze voor zijn en of je het niet al uit je voeding kan halen.