Van relatie therapie is het bewezen dat het grote voordelen heeft. Het leidt tot betere relaties, oplossingen tot problemen, of verminderingen van stressgevoelens. Maar als therapie zo behulpzaam is, waarom zijn mensen vaak onwillig om er mee te beginnen? Helpt relatietherapie?

Als eerste, zit er een bepaald stigma aan therapie vast, en je kunt je zorgen maken dat je het “gesprek van de dag” wordt. Het kan moeilijk zijn om toe te geven – zelfs aan jezelf – dat je huwelijk een probleem heeft en dat je misschien hulp nodig hebt. Zelfs wanneer je positief tegenover therapie in het algemeen staat, kun je terughoudend zijn om je verdediging te laten zakken met je partner, en hem of haar een platform te geven om gevoelloze dingen over je te zeggen. Misschien wil je de confrontatie niet aangaan die samengaat met het horen dat je partner bepaalde dingen die je doet of zegt niet leuk vindt, omdat het verdriet, schuld, frustratie, eenzaamheid of de angst om iets belangrijks op te moeten geven kan opwekken. Of misschien ben jij degene die deze moeilijke onderwerpen ter sprake brengt met je partner, en je wilt hem of haar niet kwetsen met de gevoelens die je hebt.

 

Je staat niet alleen

Gelukkig zitten er grote voordelen aan het therapie proces, die je zult mislopen wanneer je angst je belet om de sprong te wagen. Om te beginnen, doe je dit niet alleen. Een relatie therapeut is een neutrale partij die geen belang heeft in de uitkomst, zoals familie en vrienden dat wel hebben. Daarnaast zal therapie je gereedschappen geven die je als koppel de kans geven om je gedachten en gevoelens effectief te delen. Relatie therapie leert je hoe je moet luisteren en praten over moeilijke onderwerpen met je partner. Je zult leren hoe je je onder controle houdt wanneer je iets hoort dat heftige gevoelens door je lichaam laat gaan. Effectieve huwelijkstherapie coacht je om voor jezelf op te komen en te onderhandelen voor je behoeftes en verlangens, terwijl je partner ook de kans krijgt om hetzelfde te doen. Het geeft je een forum om de sprong te wagen om in je partners’ schoenen te staan te oefenen, wat vooral moeilijk is wanneer jullie het oneens zijn. Er zijn vele vaardigheden die geleerd en geoefend kunnen worden onder het toezicht van een vakkundige relatie therapeut, en het eindresultaat zal waarschijnlijk zowel persoonlijke groei als een verhoging in de intimiteit met elkaar zijn.

 

Je best kans

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat zelfs met een zeer ervaren therapeut er geen garantie bestaat voor een “genezing” of een bepaald resultaat, maar het is of je angsten onder ogen komen, of alles verliezen wat jullie samen hebben.