Hard water is water dat calcium, magnesium en mineralen bevat. Wanneer het water uit de kraan komt heeft het een lange weg afgelegd. Hard water kan direct en indirect gevolgen hebben voor huishoudelijke apparatuur en het milieu.

Bij het verwarmen van hard water ontstaat er ketelsteen. Ketelsteen is warmte-isolerend en is daarom slecht voor de warmteoverdracht in o.a. een verwarmingselement. Wanneer hard water met zeep wordt gecombineerd kan er grauwe neerslag door kalkzepen ontstaan. Hoe harder het water, hoe meer zeep moet worden toegevoegd. Waarbij er meer geld moet worden uitgegeven. Daarnaast zorgt hard water voor kalkaanslag in de keuken, badkamer, toilet en ook in de leidingen en elektrische apparaten. Het is dus belangrijk om het kalk uit het water te verwijderen. Dit kan door middel van het plaatsen van een waterontharder.

Met een waterontharder wordt het water behandeld, waardoor huishoudelijke waterleidingen, warmwatertoestellen en elektrische toestellen worden beschermd. Ook om het lichaam goed te verzorgen is het belangrijk om kalkvrij water te hebben om de huid en haren een natuurlijk zacht gevoel te geven.

Soorten Waterontharders

De waterontharders zijn vooraf ingesteld, volautomatisch (behalve bijvullen met zout), efficiënt, zuinig en onderhoudsvrij. Voor consumenten zijn er doorgaans twee soorten waterontharders:

Magnetische waterontharder
De magnetische waterontharder wordt op de waterleiding geplaatst. Met zijn magnetische spanning zorgt de ontharder ervoor dat het kalk dat door de leiding stroomt zich niet kan hechten. Het haalt de kalk dus niet daadwerkelijk uit het water. Er wordt door professionals vaak getwijfeld aan dit type waterontharder, omdat de werking ervan niet goed bewezen kan worden.

Ionenwisselaar
De ionenwisselaar wordt tussen de waterleidingen geplaatst en het water stroomt ook door deze ontharder. Het kalk wordt daadwerkelijk uit het water gehaald, zolang de capaciteit niet wordt overschreden (het aantal liters water wat het apparaat kan ontharder).

Voordelen van een waterontharder

Een waterontharder zorgt voor zacht water en dat biedt vele voordelen:

  • U heeft minder stookkosten door waterontharding.
  • Het water smaakt beter.
  • U kunt Besparen op zeep en schoonmaakmiddelen.
  • Eczeem: de huid wordt in veel gevallen aanzienlijk verbeterd.
  • Langere levensduur van apparaten en textiel.
  • Het is beter voor het milieu.
  • Er is sprake van minder energieverbruik.

Er zijn dus genoeg redenen om een waterontharder aan te schaffen. De installatie kan door professionals worden geregeld.