Ben je van plan om binnenkort op jezelf te gaan wonen? Of zijn dit nog enkel dromen, maar wil je jezelf wel alvast goed voorbereiden? Goed plan! Op jezelf wonen behoort immers tot één van de grootste mijlpalen van jouw volwassen leven. Wanneer je voor het eerst een eigen woning betrekt, zal je merken dat je voor heel veel extra kosten komt te staan. En dan hebben we de inrichting natuurlijk nog niet eens meegerekend. Daarom is het belangrijk om vroegtijdig met het verzamelen van een uitzet te beginnen. Maar hoe krijg je deze nu zo snel mogelijk bij elkaar? En waar moet je aan denken? Wij geven 3 praktische tips!

1.     Wat heb ik nodig?

Als je aan de uitzet denkt, denk je wellicht aan de dingen die het meest voor de hand liggen. Een bed, bank, eettafel, enzovoorts. Maar vergeet niet dat je echt helemaal niets meer in huis hebt straks. Je zal dus ook wat nodig hebben om alles aan te kleden. Denk aan bed textiel, zoals een dekbedovertrek, hoeslaken, enzovoorts, maar ook aan keukengerei. Er komt meer bij kijken dan je zou denken.

Vind je het lastig om een uitzetlijstje te maken? Vraag dan om hulp aan je ouders of vraag advies aan vrienden die al op zichzelf zijn gaan wonen. Je kunt er ook voor kiezen om je huidige woning door te lopen en alle kastjes te doorzoeken. Wat wordt er allemaal gebruikt bij jullie in huis en wat is ook voor jou noodzakelijk?

2.     Slim besparen

Een uitzet is natuurlijk al duur genoeg. Daarom is het fijn als je op enkele zaken kunt besparen. Gelukkig zijn er vaak relatief goedkope oplossingen te vinden. Houd bijvoorbeeld tweedehands verkoopsites in de gaten en vraag in je omgeving of je enkele dure spullen kunt overnemen. Zo kan je veel geld besparen en houd je geld over om bepaalde zaken, waar je meer belang aan hecht, voor een hogere prijs aan te schaffen.

Denk bijvoorbeeld aan geavanceerd keukengerei als je dol bent op koken of kwalitatieve dekbedden als je een zeer onrustige slaper bent. Dit is voor iedereen een zeer persoonlijke keuze. Probeer vooraf een budget op te stellen en schrijf achter ieder product hoeveel je hier maximaal aan uit wil geven. Zo kan je makkelijker binnen het gestelde budget blijven.

3.     Vraag uitzet cadeaus bij speciale gelegenheden

Krijg jij ook altijd de vraag wat je voor je verjaardag/sinterklaas/kerst of een andere bijzondere gelegenheid wilt? En weet jij deze vraag bijna nooit te beantwoorden? Probeer deze dan nu juist met beide handen aan te grijpen en vraag naar spulletjes op je uitzetlijstje. Denk bijvoorbeeld aan keukengerei, bed textiel of mooie handdoeken. Iedereen weet waarschijnlijk al dat jij plannen hebt om op jezelf te gaan wonen, dus dan willen ze je vast helpen bij het verzamelen van een flinke uitzet. Wil je deze spullen toch liever zelf uit kiezen?

Vraag dan gerust om een financiële bijdrage en bewaar dit geld in een speciaal potje. Dan kan je op een later moment eenvoudig die mooie hoofdkussens halen bij Weidswonenenslapen.nl en kost dat jou verder niks extra’s!