Heb je geen plezier meer in jouw werk? Dan kijk je mogelijk al voorzichtig rond naar een nieuwe uitdaging. De meeste mensen beginnen in dat geval bij een vacaturesite. Als je hier een interessante vacature ziet, wil je hier mogelijk direct op solliciteren. Dit is niet altijd verstandig. Je kunt namelijk te maken krijgen met valkuilen bij het zoeken naar een nieuwe baan. In deze tekst zetten wij er een aantal op een rijtje.

1. Slechte oriëntatie

Wanneer je werkloos thuis zit, wil je waarschijnlijk iedere baan aannemen die op je pad komt. Als je nog in dienst bent, heb je minder haast. Neem in dat geval dan ook de tijd om een geschikte vacature te vinden op Pro-gress.nl. Toch zien we dat veel mensen zich onvoldoende oriënteren en snel een sollicitatie versturen. Hierdoor kom je mogelijk snel(ler) aan het werk, maar misschien vind je het niet de leukste vacature. Bekijk daarom eerst goed wat de mogelijkheden zijn en besluit vervolgens waar je wel en niet op solliciteert.

2. Te veel sollicitaties versturen

Zoek je techniek vacatures? Dan ontdek je snel dat er binnen deze branche nogal wat werk te vinden is. Dit is positief, want hierdoor is de kans groter dat je een andere baan vindt. Veel mensen sturen dan ook meerdere sollicitaties de deur uit. Zij hopen op deze manier sneller een baan te vinden. Besef je wel dat je ook te veel sollicitaties kunt versturen. Dit gaat mogelijk ten koste van de inhoud van jouw motivatiebrief. Als je geen goede motivatiebrief schrijft, word je mogelijk niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Wedden op meerdere paarden is niet verkeerd, maar zorg dat het binnen de perken blijft.

3. Te specifiek zoeken

Als je jarenlang als servicemonteur gewerkt hebt en dit leuk werk vindt, kijk je mogelijk of er elders een vacature servicemonteur openstaat. Toch raden wij je aan om niet te specifiek te zoeken. Jouw huidige functie draagt weliswaar de titel servicemonteur, maar het wil niet zeggen dat dit bij andere bedrijven ook gebruikelijk is. Zoek daarom nooit rechtstreeks op de functietitel, maar richt je liever tot vacatures binnen een bepaalde branche en gebruik goede filters bij het zoeken. Op de website van Pro-gress kun je je heel gemakkelijk oriënteren. Lees vacatures ook altijd goed door. De naam kan anders zijn, maar mogelijk komen de werkzaamheden wel overeen.

4. Ongeduldig worden

Heb je onlangs gesolliciteerd op een vacature? Dan kan het enige tijd duren voordat je hier een reactie op krijgt. De meeste bedrijven nemen namelijk de tijd om een nieuwe werknemer te vinden. Zij willen er immers zeker van zijn dat zij de juiste persoon voor de functie aannemen. Als je lange tijd niets hoort, word je mogelijk ongeduldig. Laat je hier vooral niet door leiden. Waarom niet? Omdat dit je mogelijk doet besluiten contact op te nemen met het bedrijf. Hierdoor kun je een slechte indruk achterlaten.