De beukenhaag is inmiddels ontzettend populair in Nederland. De haag is geschikt ter afscheiding of bijvoorbeeld decoratie. Ben je op zoek naar de juiste haag voor op jouw terrein of ben je gewoon benieuwd naar de algemene informatie over de beukenhaag? Dit alles lees je in dit artikel.

Beukenhaag of haagbeuk

De beukenhaag wordt vaak verward met de haagbeuk. De twee lijken in sommige aspecten best wel veel op elkaar, maar er zijn toch een aantal verschillen. De beukenhaag behoort tot de familie van beuken in tegenstelling tot de haagbeuk. Deze behoort tot de familie van de berken. Hiernaast groeit de haagbeuk een stuk sneller dan de beukenhaag. Een voordeel van de beukenhaag is dat de haag in zowel de zomer als winter voorzien is van een mooie, volle laag met bladeren. Ook in voorkeur van grond ligt een verschil. Waar de beukenhaag liever een droge, zandachtige grond heeft, heeft de haagbeuk liever een kleiachtige grond. De afweging haagbeuk of beukenhaag zal je dus eerst moeten maken. 

Kleuren

In de wereld van de beukenhaag bestaan er verschillende soorten. Zo kun je kiezen voor bijvoorbeeld de groene of de rode beukenhaag. Deze zijn allen ook weer onder te verdelen in verschillende soorten. In het geval van een erfafscheiding kiest men vaak voor de groene beukenhaag. Deze haag lijkt het meest natuurlijk. De groene beukenhaag kleurt in de herfst vaak bruin. Deze haag zorgt ervoor dat je een mooie natuurlijke haag hebt in zowel de winter als de zomer.

Onderhoud

Een belangrijk punt om te kiezen voor een bepaalde haag is uiteraard het onderhoud. De beukenhaag kan twee keer per jaar gesnoeid worden. Het is noodzakelijk dat het snoeien van de haag goed gebeurt. Het is natuurlijk het mooist als de haag er strak uitziet en dus is snoeien zeker aan te raden. Kies voor het snoeien van de beukenhaag voor het juiste gereedschap. Het is belangrijk dat het onderhoud bij de beukenhaag goed gebeurt zodat jij optimaal kan genieten van alle voordelen die een beukenhaag te bieden heeft. 

Het komt er dus op neer dat je eerst de afweging moet gaan maken tussen een bepaald aantal hagen. Denk hierbij vooral aan de manier waarop je de haag wil gaan gebruiken. In het geval van een erfafscheiding is een beukenhaag het meest aan te raden. Dit staat hierboven genoemd. Maak een weloverwogen keuze en zo kun jij optimaal gaan genieten van de beukenhaag.