De rust en ruimte die je op het water ervaart, brengt direct een heerlijk vakantiegevoel met zich mee. Op het water kun je volledig onthaasten en de boel even de boel laten. Nederland biedt vele prachtige, waterrijke gebieden om dit te kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan de Hollandse plassen, de Overijsselse Vecht of de Friese Meren. Daarvoor heb je natuurlijk wel een boot nodig. Alles over bootverhuur lees je dan ook hier.

Welk vaargebied kies je?
Aan aanbieders geen gebrek, want in een waterland als Nederland kun je praktisch overal een boot huren. Naast bedrijven zie je ook steeds meer particulieren die een eigen boot verhuren. Om door de bomen het bos te blijven zien, is het daarom handig eerst een vaargebied te kiezen. Zo perk je het aanbod aan verhuurders als iets in. Het vaargebied dat je kiest kan een plek bij je in de buurt zijn of ergens aan de andere kant van het land. Je kunt denken aan jachtverhuur Friesland, in de watersport provincie van ons land. Maar ook in andere provincies vind je prachtige vaargebieden. Omdat iedere regio heel eigen charmes kent, is het leuk om je hier eens in te verdiepen. Zo vind je vanzelf een gebied dat past bij jouw vaarwensen.

Wat voor boot huur je?
Naast waar je wilt varen heb je in Nederland ook veel keus waarin je wilt varen. Zo kun je kiezen voor een zeilboot, jacht of bijvoorbeeld een sloep. Weet je niet precies wat je aanspreekt, dan geldt ook hiervoor: een beetje research brengt je een heel eind. Daarbij is het slim een boot te kiezen die past bij je doel. Wil je bijvoorbeeld slechts een dagje op het water doorbrengen? Dan is een sloep een hele goed optie. Kies je het ruime sop voor een vakantie van meerdere weken? Dan zul je al snel bij een jacht huren uitkomen.

Heb je een vaarbewijs nodig?
Wat nu als je geen vaarbewijs hebt? Dat is in veel gevallen geen enkel probleem. Je kunt heel vaak een boot huren zonder dat je een vaarbewijs nodig hebt. Wanneer een boot minder dan 20 kilometer per uur gaat en minder dan 15 meter lang is, dan mag je namelijk hier zonder vaarbewijs mee varen. Er blijven dus heel veel recreatieboten over waarmee je het water op kunt. Heb je nog nooit gevaren? Wanneer je dit bij verhuurbedrijven aangeeft, kunnen ze je goede instructies meegeven. Daarnaast kun je bij sommige bedrijven ook een korte vaarcursus volgen. Nog een tip voor beginnende vaarders: een verhuurder kan je vaak vaarroutes aanreiken waar je geen beroepsvaart tegenkomt. Zo kun je in alle rust starten.