Als je het woord vangrails hoort, denken mensen vaak meteen aan rails langs snelwegen. Vaak staan bij honderd wegen de rails al langs de weg. Maar bij snelwegen zijn ze verplicht. Vangrails zijn bedoeld voor veiligheid. Ze staan langs de snelwegen, om te voorkomen dat voertuigen de weg zijdelings kunnen verlaten, kantelen of de middenberm doorkruisen. Elke dag komen er ongelukken voor op snelwegen. Iemand die te laat de rem in trapte of een gevaarlijke inhaalactie, ongelukken kunnen altijd gebeuren. Maar de voertuigen die betrokken zijn bij het ongeluk, ligt nooit op de andere weghelft en dit komt door de vangrail. Maar wist je dat vangrails niet altijd gebruikt worden op snelwegen? Zelf kun je namelijk ook vangrails kopen.

Waar gebruik je vangrails voor?

Vangrails worden dus niet alleen gebruikt voor snelwegen, maar ook voor andere dingen. Ben je bijvoorbeeld een nieuw bedrijfspand aan het bouwen? Zorg er dan ook voor dat je vangrails erbij bestelt. Vangrails zorgen ervoor dat je gebouw zo lang mogelijk mooi blijft en dat je veiligheid biedt voor je medewerkers. Vangrails kun je aan de zijkanten van je bedrijfspand plaatsen. Hierdoor zorg je ervoor dat auto’s en andere voertuigen niet tegen de zijkant van het gebouw aan kunnen botsen en de muren mooi blijven. Vangrail biedt dus niet alleen bescherming voor mensen, maar ook bijvoorbeeld voor gebouwen.

Veiligheid

Daarnaast bieden vangrails ook veiligheid voor mensen op eigen terrein. Op veel industrieterreinen reiden grote en gevaarlijke machines rond. Alleen stalen neuzen in je schoenen beschermen je niet voor deze grote machines. Vangrails kunnen wel meer bescherming bieden. Vaak is er een pad uitgestippeld op een industrieterrein, waar je alleen als voetganger mag lopen. Hier zijn geen machines welkom. Dit pas heeft aan beide zijde een vangrail. Zodat het ook duidelijk is waar het pad loopt en dat je hier ook alleen mag lopen. De paden zijn namelijk te klein voor machines. Hierdoor zorg je er dus voor dat je veiligheid op de werkvloer creëert.