Bedwantsen zijn een van de ergste beestjes die je in je huis kan hebben. Dit is dan ook vaak de ergste nachtmerries voor mensen en vooral voor hotels. Hotels huren daarom vaak hotel schoonmaak in die er gespecialiseerd in zijn. Bedwantsen zijn hele kleine beestjes van ongeveer 6 mm. Ze zijn roodbruin van kleur en hebben een ovale vorm. Ze leven van het bloed van een mens en een dier. Bedwantsen leven vooral in de slaapkamers dus in of rond het bed. Ze verstoppen zich in een donker hoekje langs naden, richels en spleten. Bedwantsen kunnen maandenlang zonder voedsel leven. S Nachts komen ze tevoorschijn en prikken met hun steek huid in de huid van het desbetreffende dier of mens. Dit doen ze om bloed op te zuigen net als een mug. Ze komen af op uitgeademde lucht, de lichaamsstoffen en geurstoffen van een mens of dier. De uitwerpselen van een bedwants zijn bruin zwarte puntjes wat vaak ligt op lakens of matrassen. 

Hoe weet ik of het een bedwants is?

Meestal zijn bedwantsen wel te herkennen als u de beschrijving lees hoe het beestje eruit ziet of een foto bekijkt. Twijfel je toch? Probeer er dan één te vangen en stuur deze op nar ‘Kenniscentrum van Dierplagen’ ofwel: De KAD. Het KAD controleert dan of het echt bedwantsen zijn en geeft dan advies wat je het beste kan doen. Op hun website staat wat de prijs is van het onderzoek en advies en hoe je de bedwants precies moet opsturen. Bekijk ook: Schoonmaakbedrijf Woudenberg.

Hoe behandel je bedwantsen in je huis

Als je zeker weet dat je bedwantsen hebt ga deze dan niet zelf proberen te bestrijden met bestrijdingsmiddelen. Dit lukt namelijk bijna nooit. Bel dan gelijk een bedrijf die ongedierte kan bestrijden. Het KAD kan hier bijvoorbeeld advies over geven welk bedrijf het geschiktst is. Als je een bedrijf hebt gebeld komt deze naar je huis om de bedwants te bestrijden. Ze behandelen dan de plek waar de bedwants zit met een bestrijdingsmiddel. Ze bestrijden dan voornamelijk:

 • Spleten
 • Plinten
 • Richels
 • Naden van bedden, meubels of matrassen.

Na die bestrijding moet je de kamers 2 uur goed luchten voordat je weer naar binnen kan. De eerste weken mag je dan niet stofzuigen of schoonmaken zodat het bestrijdingsmiddel goed kan nawerken en intrekken. Het beddengoed moet je op ongeveer 60 graden wassen of laten stomen. Een paar weken daarna komt het bedrijf wat de bedwantsen heeft bestreden langs voor een controle. Vaak is daarna er nog een tweede behandeling nodig omdat nog niet alle bedwantsen weg zijn.

Hoe kan je bedwantsen voorkomen

 • Probeert te voorkomen dat bedwantsen in je spullen kunnen kruipen wanneer je op reis gaat of ergens logeert. Sluit daarom alles goed af.
 • Controleer eerst de bedden. Kijk dan vooral onder het matras. Hier kunnen bedwantsen veel voorkomen. Als je de geur van bedwantsen ooit een keer hebt geroken herken je dit direct als je een kamer binnenloopt waar bedwantsen zijn.
 • Zet je koffer of tas niet op de grond of onder je bed neer. Je deze beter op een stalen bankje of rekje zetten of op de badkamer tegels of in een badkuip.
 • Schud alle spullen buiten goed uit. Als je op reis gaat of een tas gebruikt klop dan alles goed buiten uit. Bij terugkomst doe je dit ook zodat je de de bedwantsen niet mee in huis neemt.
 • Was je kleding en beddengoed op 60 graden of laat het stomen. Je kan ook je spullen voor 1 week in de vriezer leggen op -14 graden. Zo dood je de bedwantsen en de eitjes.
 • Controleer je tweedehands kleding, meubels en spullen op bedwantsen voordat je deze in huis haalt. klop ze in ieder geval buiten even uit voordat je het naar binnen haalt.
 • Haal geen tweedehands matrassen in huis.