De bank vormt het centrale punt van de woonkamer. Voorheen was het niets meer dan een plek om te zitten. Maar vandaag de dag wordt er volop geleefd op een bank. Het liefst willen we met de hele familie tegelijk op de bank kunnen zitten. We kijken het liefst onderuitgezakt televisie of liggen languit met een boek in ons handen. Kortom, we willen er heerlijk op kunnen ontspannen en tot rust komen. Bankstellen heb je vandaag de dag in vele soorten en maten.

De voorbereiding

In de winkel lijkt een bank altijd perfect. Maar wist je dat mensen zich vaak verkijken op de grootte van de bank? Daarom is het verstandig om je goed voor te bereiden. Maak eerst een plattegrond van je woonkamer en bepaal hoe groot de bank maximaal kan zijn. Hou ook rekening met eventuele ramen, deuren en loopruimtes. En geef ook de hoogtes van de vensterbanken aan, zodat je weet of de bank eventueel bij het raam kan staan. Teken en knip vervolgens alle meubels uit de woonkamer uit, waaronder de nieuwe bank die je op het oog hebt. Daarna kun je volop gaan schuiven met de meubels en kijken of dit de bank is die past in jouw woonkamer. Vind je dit teveel gedoe? Zoek dan naar een programma op internet waarmee je dit eenvoudig online kunt doen.

Welk model bank past bij mij?

Wanneer je het woord bankstellen intypt in de zoekmachine zie je dat er vele soorten modellen verkrijgbaar zijn. Te denken valt aan een slaapbank, hoekbank en loungebank. Hierdoor is kiezen niet altijd makkelijk. Hieronder geven we je graag uitleg over het type model en de mogelijkheden.

Slaapbank

Woon je in een kleine studio midden in de stad? Dan heb je een beperkte ruimte en moet je de juiste keuze maken als het gaat om meubels. Het slimst is om ook vooral te kijken naar hoe praktisch een bank is. Voor een studio kiezen mensen steeds vaker een slaapbank. Misschien klinkt een slaapbank wat oubollig voor je. Maar wist je dat de slaapbank terug van weggeweest is? De slaapbank is hip en modern en bovendien in vele soorten, maten en kleuren verkrijgbaar. Bovendien zijn ze vaak niet eens meer te onderscheiden van een normale bank.

Hoekbank of loungebank

Wil je de ruimte in je woonkamer optimaal benutten? Dan kan de hoekbank een ideale keuze zijn. Je plaatst de bank perfect in de hoek, waardoor je geen loze ruimte overhoudt. Verder is de hoekbank of loungebank ideaal om op te relaxen. Of kruip lekker weg in de hoek van de bank met een goed boek. Een hoekbank is niet altijd even ideaal. Wanneer je er met meerdere mensen op wilt zitten, dan vormt de hoek van de bank vaak een loze ruimte. Dit komt doordat je elkaar anders behoorlijk in de weg kunt zitten met je benen.

Van 2-zitsbank tot 4-zitsbank

Vind je het leuk om regelmatig je woonkamer te veranderen? Dan is het een goede keuze om voor een combinatie van meerdere banken te gaan. Combineer bijvoorbeeld een tweezitsbank met een hip fauteuil. Of ga voor de combinatie van een 2-zitsbank met een 3-zitsbank. Hierdoor heb je altijd voldoende plekken voor iedereen. Maar heb je ook evengoed de mogelijkheid om heerlijk op de bank te kunnen liggen.