Heb je een eigen bedrijf en vervoer je regelmatig producten naar klanten in het binnen- en buitenland? Dan kun je alle producten op een eigen locatie opslaan. Wanneer het om grote aantallen gaat, is dit niet altijd mogelijk. In dat geval doe je er goed aan een externe opslagplaats te zoeken. Dit is ook handig als je zelf geen tijd en moeite wilt steken in het opslaan van goederen. De 4 tips in deze tekst helpen jou een geschikte opslagruimte te vinden.

1. Kies voor een geschikte locatie Tegenwoordig zijn er in Nederland verschillende partijen die gespecialiseerd zijn in warehousing. Als je opslagruimte zoekt, neig je waarschijnlijk naar een bedrijf in de buurt. Toch is dit niet altijd de beste keuze. Exporteer en importeer je bijvoorbeeld veel? Dan is het verstandig om een locatie in het grensgebied te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan Rotterdam. Veel producten komen via Rotterdam Nederland binnen. Dit komt doordat deze stad over een haven en een vliegveld beschikt. Hierdoor verlaten ook veel producten Nederland via Rotterdam. Als je veel gebruik maakt van de haven of het vliegveld, kies je voor warehousing Rotterdam.

2. Kijk naar de mogelijkhedenSommige bedrijven kiezen lukraak een bedrijf uit aan wie zij de warehousing uitbesteden. Dit is een optie, maar hier krijg je mogelijk al snel spijt van. Vergeet daarom niet naar de mogelijkheden voor wat betreft de opslag te kijken. Transporteer je bijvoorbeeld gekoelde producten? Ga dan op zoek naar een warehouse waar deze gekoeld opgeslagen kunnen worden. Vergeet ook niet naar de minimale temperatuur van een koelopslag te kijken. Je wilt immers voorkomen dat jouw producten te warm bewaard worden. Als dit wel gebeurt, kun je namelijk alles weggooien. 3. Zoek uit wat de opslagcapaciteit isIn ieder warehouse worden de producten op een andere manier opgeslagen. Het ene bedrijf zet alles op de grond, terwijl het andere bedrijf stellingen gebruikt. Is het warehouse van een bedrijf ingericht met stellingen? Dan ligt de opslagcapaciteit aanzienlijk hoger dan wanneer spullen alleen maar op de vloer gestald worden. Als de vloer vol staat, is er namelijk geen plek meer. Dit heeft gevolgen voor de opslagcapaciteit. Kies je voor een warehouse met stellingen? Dan is de kans klein dat er onvoldoende plek is om jouw goederen op te slaan. 4. Ga voor een bedrijf met douane entrepotZoek je een warehouse om jouw goederen tijdelijk op te slaan of door te voeren naar het land van bestemming? Dan wil je hier liever geen btw en invoerrechten voor betalen. Ga daarom voor een bedrijf met een douane entrepot. Dergelijke kosten blijven je dan namelijk bespaard tot het moment dat ze in het vrije verkeer van de Europese Unie worden gebracht. Verlaten de goederen de EU? Dan betaal je zelfs helemaal geen invoerrechten en btw.