Waarvoor kun je een online kadasterkaart gebruiken?

Je kunt een kadasterkaart voor verschillende redenen gebruiken. Als je een kadasterkaart gebruikt kun je deze gebruiken om zelf dingen op te zoeken. Deze informatie mag je ook gebruiken voor publicaties. Door er andere gegevens aan toe te voegen kan het gebruik van kadasterkaarten erg handig zijn voor verschillende organisaties. Het publiceren en doorleveren van informatie is alleen geoorloofd als de bron erbij wordt vermeld.

Wat is een kadasterkaart?

Een kadastrale kaart geeft de grenzen en percelen aan die te vinden zijn op het Kadaster. Hierbij zijn zelfs per perceel de perceelnummers gegeven. Met een adres kun je het uittreksel van het perceel opvragen. Er staan op een kadastrale kaart geen exacte grenzen en afmetingen. Om hierachter te komen is het verstandig om een uittreksel van je perceel op te vragen.

Je kunt dan het beste een kadastrale kaart aanvragen. Deze kun je gemakkelijk vinden op Kadastralekaart.nl. Zo weet je zeker dat je de juiste afmetingen hebt van je perceel.

De weergegeven gegevens bij het kadaster

In Nederland registreert het kadaster samen met de openbare registers al bijna 200 jaar alle gegevens omtrent onroerende zaken. Hierin worden alle wijzigingen opgeslagen over wat er met de grond is gebeurd en wat er is gewijzigd. Er wordt bij een kadasterkaart vermeld waar het desbetreffende perceel ligt, wat de afmetingen ervan zijn en waarvoor de grond wordt gebruikt. Als je weet hoe intensief grond is gebruikt en waarvoor, kan je hiermee rekening houden bij toekomstige plannen. Daarnaast kun je in de kaart terugvinden of er een hypotheek of erfdienst op het perceel rusten. Je kunt er zelfs achter komen of er bodemverontreiniging aanwezig is bij het perceel.

Wanneer is het handig om een kadasterkaart te gebruiken?

Als jij je huis gaat verkopen of je gaat zelf een nieuw huis kopen is het verstandig om uit te zoeken wat er in het verleden met de grond is gebeurd en of er dingen mis zijn met het perceel waar je mee te maken hebt. Je kunt door gebruik te maken van een kadasterkaart voorkomen dat potentiƫle kopers met informatie komen waardoor jij verrast wordt. Ook kun je door bij het kopen van een huis onderzoek te doen naar de grond voorkomen dat je teveel geld betaald voor de grond. In het ergste geval kun je zelfs met perceel komen te zitten die je eigenlijk niet wil.

Verder kun je ook gebruik maken van kadasterkaarten als je een nieuwe investering wilt doen of een aanbouw wilt laten plaatsen. Alles wat met jouw perceel te maken heeft van het plaatsen van een schutting tot de geschiedenis van je perceel kun je online vinden. Je kunt jouw perceel vergelijken met je buren, maar ook met mensen in een hele andere regio. Met en kadasterkaart kun je nieuw bebouwde grond bekijken en veranderingen in jouw buurt in de gaten houden. Als je dus iets moet weten over bijvoorbeeld de indeling van je grond en de problemen die hierbij zouden kunnen krijgen, zijn deze online te vinden.